Gelezen

The Prince and The Dressmaker

Of hoe ik toch stiekem al een boek kocht dit jaar, maar toch ook weer niet helemaal. Het is een twijfelgeval. The Prince and The Dressmaker van Jen Wang stond al maanden op mijn te lezen lijstje. Ik had de graphic novel vorig jaar in juli opzij laten zetten in Het Besloten Land, maar er was een foutje gebeurd, waardoor ik nooit een mail had ontvangen toen de strip klaar lag voor mij.

In dit artikel staan affiliate links. Als je via deze link een product koopt, dan verdien ik daar een piepklein beetje geld aan. Dat geld wordt uiteraard geïnvesteerd in nog meer boeken. Uiteraard.

Frances is een jonge klerenmaakster in Parijs aan het begin van de twintigste eeuw. Ze heeft een grote droom om modeontwerpster te worden, maar moet het voorlopig houden bij haar job als klerenmaakster. Wanneer Prins Sebastian (van België, nota bene) een bal geeft omdat hij op zoek gaat naar een bruid, stromen de bestellingen binnen en Frances laat zich even gaan. Ze maakt een jurk die alle aandacht trekt en daardoor wordt ze in dienst genomen als klerenmaakster van de prins himself. Alleen is het niet om statige kostuums te maken, maar om de meest modieuze jurken te maken, want Prins Sebastian kleedt zich al eens graag als een vrouw in zijn vrije tijd.

Dus. DUS. Ja. Ik kocht deze graphic novel een paar weken geleden. Ja, technisch gezien is dat een boek kopen. Ja. Maar. MAAR. Technisch gezien bestelde ik het dus vorig jaar al in juli. JULI 2018. Een paar weken terug was ik in Leuven en dook even Het Besloten Land binnen, want het is gewoon een van de fijnste winkels in Leuven. Punt. Ik was nog maar net binnen of mijn blik werd getrokken dooor dit boek dat boven mijn ooghoogte stond. De kleuren, de tekening op de kaft. Het schreeuwde gewoon om mijn aandacht.

“Potdekke,” zei ik en haalde het boek uit het rek. Aan de kassa vertelde ik het hele verhaal: dat ik het zoveel maanden geleden opzij had laten zetten, maar dat ik nooit een mailtje had ontvangen. Ze hadden me bij de bestelling gezegd dat het wel een tijdje kon duren voor het boek binnenkwam, dus daarmee had ik er nooit zelf achter gevraagd, maar toch. Toch. Na een aantal maanden als een bestelling niet wordt opgepikt, wordt de graphic novel of strip in kwestie in de rekken gezet en zo kwam het dus dat ik het boek op dat moment in mijn handen hield.

En ben ik blij dat ik het toch nog heb gekocht, want het is een pareltje. Alles gaande van de illustraties tot het verhaal tot de setting is gewoon geweldig. Het boek bundelde een aantal van mijn interesses: naaien, de opkomst van grootwarenhuizen, het begin van de twintigste eeuw, gender dat niet persé zwart of wit is,… Daardoor was het voor mij natuurlijk een schot in de roos. En ik denk dat het voor heel wat mensen een fijne introductie kan zijn in de wondere wereld der graphic novels. Volgens mij gaan veel mensen er vanuit dat graphic novels of strips voor volwassenen vooral geweldadig is of vol staat met de superhelden, maar niets is minder waar.

Je hebt de autobiografische graphic novels, waar ik zelf helemaal fan van ben. Je hebt de ietwat vreemde, magisch realistisch-achtige graphic novels, waar ik ook wel voor te vinden heb. Hell, je hebt zelfs graphic novels rond liefde, romantiek en SM. En dan heb je deze sprookjesachtige graphic novels, die om van te smullen zijn. Ze zijn wat schaarser, dat geef ik toe, maar oooh, zo heerlijk. Dus als je eens wat voorzichtige stappen wil zetten in de wondere wereld van de graphic novel, dan is The Prince and The Dressmaker misschien wel iets voor jou. Het enige nadeel is dat deze strip helaas (nog) niet vertaald is naar het Nederlands. Boe.

Nu is alleen de vraag: heb ik mijn voornemen verbroken door deze graphic novel te kopen? Of telt het niet omdat ik het technisch gezien al vorig jaar bestelde? Hmmm… Dilemma.

You Might Also Like

 • Sofie

  Zat het budget voor de aankoop vorig jaar al in je YNAB? Of heb je dat potje vlug even aangevuld? In het eerste geval: duidelijk 2018. In het laatste geval: foei! ;o)

 • Doris

  Wat mij betreft: dit boek kocht je vorig jaar al 🙂

  En je maakt dat ik toch echt eens op zoek wil naar graphic novels. Weet jij waar die in de bibliotheek staan? Bij de ‘gewone’ boeken of tussen de strips?

  • Kathleen

   In onze bibliotheek staan ze bij de strips, maar je kan altijd eens polsen bij de bibliothecaris van dienst.

 • Katrien

  Als je er maar gelukkig van wordt, dan telt al de rest niet meer mee ;).

 • zwartraafje

  Ik weet eigenlijk niet of ik je dat al eerder heb gezegd maar dankzij jou ben ik toch eens graphic novels gaan lezen. Nog niet zo veel vermits het aanbod in de bibliotheek vrij beperkt is maar ik heb wel enorm genoten van Een deken van sneeuw en Habibi.

 • Pin It on Pinterest