De favoriete boeken van Het Meneertje

De favoriete boeken van Het Meneertje

Ik had het al een keer over de bibliotheek van Het Meneertje en over de boeken die ik met plezier voorlas voor hem, maar dat blogbericht is intussen ook meer dan een jaar oud. Intussen heeft zoonlief zo zijn eigen favoriete boeken waar hij steeds opnieuw naar grijpt. De hoogste tijd om die eens in de kijker te zetten.

In dit artikel staan affiliate links. Als je via deze link een product koopt, dan verdien ik daar een piepklein beetje geld aan. Dat geld wordt uiteraard geïnvesteerd in nog meer boeken. Uiteraard.

Kollie blijft hier een favoriet, maar er zijn gelukkig een aantal nieuwe favorieten aan de collectie toegevoegd. En ja, ik ben zeer blij dat ik niet meer tien keer per dag over die drommelse koala moet lezen, ja.

De vrolijke vier seizoenDe vrolijke vier seizoenen
De tip voor deze boeken kreeg ik van Katrijn en daarna nog van Liesbeth. Beiden waren er laaiend enthousiast over. In eerste instantie begreep ik het niet zo goed. Het was iets met seizoenen en grote prenten en figuurtjes die altijd terug kwamen in elk seizoen.

Pas toen ik de boeken zag bij Liesbeth en er later één haalde uit de bib, begreep ik de aantrekkingskracht van de boeken. Het zijn grote prenten waarop van alles en nog wat te zien is. Je kan er letterlijk uren naar kijken en nog steeds nieuwe dingen ontdekken, maar het is niet zo druk als bijvoorbeeld Waar is Wally? En je ziet inderdaad bepaalde personages terugkeren in ieder seizoen net zoals je iedere keer dezelfde locaties terug ziet. De school die in opbouw is. Het treinstation. De mannen van de groendienst. De papa met zijn dochtertje. De poezen.

Voor zijn verjaardag kreeg Het Meneertje de vier boeken gebundeld in één groot boek van zijn peter en dat is hier een schot in de roos. De ene avond gaan we voor het slapengaan op zoek naar de pompoenen in het herfst-gedeelte. De andere avond volgen we de avonturen van de eksters doorheen de vier seizoenen.

Mijn groot voertuigenboekMijn groot voertuigenboek
Net als vele jongens van zijn leeftijd is Het Meneertje gek op alles dat wielen heeft. Dus Mijn groot voertuigenboek konden we moeilijk laten liggen toen we het in de plaatselijke boekenwinkel zagen. En de timing waarop we het kochten kon niet beter, want een week later begonnen er wegenwerken in de aanpalende straat en konden we alle machines bij naam noemen. We hebben daar veel op de hoek van de straat gestaan om te wijzen naar graafmachines allerhanden.

De stijl is gelijkaardig aan die van De vrolijke vier seizoenen. Vaak wordt er gewerkt met grote prenten die de volledige bladzijde in beslag nemen en dan staat er bij bepaalde auto’s de benaming. Verder in het boek wordt er dieper in gegaan op landbouwvoertuigen, de voertuigen van de brandweer, wat garagisten doen,… Voorlopig is het vooral een kijk- en zoekboek, maar later gaat Het Meneertje er dus nog wat uit kunnen opsteken. Mark my words.

Groen Leo TimmersGroen
Groen is heel lang de favoriete kleur van Het Meneertje geweest en is dat nog steeds, denk ik, maar misschien iets minder uitgesproken dan een paar maanden geleden. Het ging toen zo ver dat hij één groene broek in zijn kleerkast had hangen en hij die constant aan wilde. Zelfs om mee te slapen. Als hij een andere broek aan moest omdat zijn groene broek in de was zat, dan was het groot drama. Heel groot drama.

Dus toen ik dit boek zag liggen op de Clavis Uitgeverij boekenverkoop bij de Kleine Johannes in Leuven voor een appel en een ei, kon ik het echt niet laten liggen.

Het hoofdpersonage in Groen is Gust. Gust zijn lievelingskleur is groen en Gust draagt dan ook alleen maar groen. Sounds familiar? Maar zijn zus plaagt hem daar nogal mee totdat Gust wraak neemt. Dum. Dum. Duuuuuum. Ik geef toe dat ik mijn twijfels had of het boek wel al iets was voor Het Meneertje omdat het einde toch een beetje eng is en misschien wat moeilijk te plaatsen is, maar zowel Het Vriendje als ik zeggen altijd op het einde dat het niet echt was en dat Gust en zijn zus gewoon aan het spelen waren. Dat lijkt wel te helpen.

Ik zou wel een kindje lustenIk zou wel een kindje lusten
Ik denk dat Ik zou wel een kindje lusten een klassieker is bij velen thuis en ook hier valt het verhaal over de kleine krokodil met een vieze goesting serieus in de smaak. En what’s not to love? Het boek gaat over kleine, koppige krokodillen, bananen én er komt een taart in voor.

Het is vooral heel grappig om te zien hoe Het Meneertje mee opgaat in dit verhaal. Als de papa en mama krokodil de taart pakken, neemt hij zelf een denkbeeldig stukje taart en krijgen wij doorgaans ook een denkbeeldig stukje taart (thanks son!). En wanneer de kleine krokodil even later duizelig wordt omdat hij al zo lang niets meer heeft gegeten, dan geeft Het Meneertje hem doorgaans ook nog een denkbeeldig stukje taart. Sharing is caring en al.

En jawel, soms vraagt hij tijdens het lezen van dat boekje achter een banaan. Uiteraard. Hoe kan het ook anders?

Zeg eens, wat las of leest jouw twee-jarige graag? Boekentips voor Het Meneertje zijn altijd welkom. We kopen regelmatig een boek voor hem, maar bezoeken ook zeer frequent de plaatselijke bibliotheek.

6 thoughts on “De favoriete boeken van Het Meneertje

  1. “Mijn leuk vroemtuigenboek” van Richard Scarry was destijds een enorme favoriet bij mijn jongens. (Zelf ook altijd fan geweest van Richard Scarry)
    Dus als je bib het heeft: zeker eens proberen!

  2. De gele ballon van Charlotte Dematons, geen tekst, super mooie platen en ook van die zoekdingen, zoals de ballon uit de titel, die op elke pagina terugkomen. Ik vind het zelf ook heel leuk om naar alle details te kijken.

  3. Dikkie Dik, Kabouter Plop en Piet Piraat. Sinds hij naar school gaat zijn daar Heksje Mimi en Anna bijgekomen. En nu is het hier volop de Sint 🙂

  4. Hier zijn vooral zoekboeken een grote favoriet. En ook ‘oeps, er zit een worm in’ is een topper. Dat is een boek met gaatjes in, waar je je vinger door kan steken. Lachen, gieren, brullen 🙂

  5. Mijn metekindje is momenteel grote fan van ‘Lila het voorleesmuisje’. Maar de Anna boekjes vind ze blijkbaar ook heel leuk en het boek van de Gruffalo en … ze houdt blijkbaar enorm van boeken en ik hoop echt dat dat zo zal blijven. Toen ik eerder deze week bij haar ging oppassen heb ik niet minder dan 9 boeken voorgelezen voor ze iets anders wilde doen.

  6. Jouw selectie komt redelijk hard overeen met wat mijn oudste graag las op die leeftijd. De zoekboeken waren niet aan te slepen! De jongste is nu drie en sinds een paar maanden kan ik “Mama kwijt” (Chris Haughton) eindelijk af en toe in de kast laten. Die kon ze op den duur zelf ook zo schattig vertellen. Ze houdt ook heel erg van geluidenboeken/muziekboeken. De geluidenboekjes van Marion Billet zijn mooi (en de dansmuziekjes zijn ook echt muziekjes, niet een of ander metalig geluidje). “Een huis voor Harry” van Leo Timmers valt ook erg in de smaak (bijna elk boek van Leo Timmers overigens). En “Wij gaan op berenjacht”. Niets dan liefde voor dat boek!

Comments are closed.