Gelezen

De boeken van 2019

Er werd wel wat gelezen het afgelopen jaar. Nog lang niet zoveel als een paar jaar geleden, maar kijk, de omstandigheden zijn nu natuurlijk ook een pak anders. Ik las uiteindelijk toch maar mooi weer zevenendertig boeken (and counting) en dat is natuurlijk ook niet niks.

In dit artikel staan affiliate links. Als je via deze link een product koopt, dan verdien ik daar een piepklein beetje geld aan. Dat geld wordt uiteraard geïnvesteerd in nog meer boeken. Uiteraard.

Voor mij was 2019 het jaar van de chicklit. Ik heb altijd wel een soft spot gehad voor dat genre, maar dit jaar bleek dat dat genre boeken er voor zorgde dat ik toch nog wat las, terwijl ik eigenlijk niet heel veel brainpower meer over had aan het einde van de dag. Laten we eerlijk zijn, zulke boeken lezen vlotjes en soms lukt het gewoon niet om iets anders te lezen als je dagelijks wakker wordt om 5u30, keihard werkt en dan ook nog eens aan het verbouwen bent. Maar zijt er maar zeker van dat ik van iedere letter heb genoten.

En hoewel ik heel veel chicklit las, staat mijn top van 2019 er toch niet mee vol. Ha!

Once Upon a River – Diane Setterfield
Als ik één boek mag uitroepen tot “het boek van 2019” voor mij, dan is het dit. Vanaf de eerste pagina was het liefde. De schrijfstijl, de vertelstijl, de setting, het plot,… Liefde. Normaal gezien lees ik boeken met wat meer actie in en dit boek valt absoluut niet in de categorie. Dus ik heb mijn tijd genomen om dit boek te lezen. Af en toe waren er wat stukken die gerust wat korter hadden mogen zijn voor mij of wat sneller hadden mogen gaan, maar achteraf gezien passen die tragere stukken wel bij het verhaal. Een prachtige historische roman met een tikkeltje magisch realisme. Wat wil een mens eigenlijk meer?
Dit boek kreeg in het Nederlands de titel “Er was eens een rivier“.

 

Flatshare – Beth O’Leary
Er moet toch minstens één chicklit in deze lijst terecht komen, niet? Het is een fantastisch allegaartje van zaken die ik geweldig vind, gaande van briefroman, slow burning love, DIY, de boekenwereld tot een zoektocht naar een liefde uit vervlogen tijden. Er zit zoveel humor in dit boek en de personages voelen al heel snel aan als vrienden. Maar toch is er af en toe ruimte voor een serieuzere ondertoon. En als ik eerlijk toegeef: ooit, ooit in een ver verleden speelde ik met een idee om een verhaal met een gelijkaardig plot te schrijven, dus het is heel fijn om te zien hoe iemand anders het heeft aangepakt en er iets fantastisch van heeft gemaakt.
Dit boek kreeg in het Nederlands de titel “Veel liefs“.

Toffee – Sarah Crossan
Sarah Crossan passeert hier wel vaker op deze blog. Dit jaar las ik twee van haar boeken: We Come Apart en Toffee. Het eerste vond ik matig. Ik weet dat Sarah Crossan meer in haar mars heeft dan dat. En met Toffee maakte ze het weer helemaal goed. Het combineert een aantal thema’s die niet zo evident zijn (dementie, eenzaamheid bij ouderen, misbruik,…), maar Crossan weet hoe ze het evenwicht moet bewaren tussen zwaar en hartverwarmend. Opnieuw was ik helemaal fan van de free verse stijl die ze gebruikt en hoe je daardoor zelf een aantal elementen in het verhaal moet invullen. Het blijft zo’n krachtige manier van verhalen vertellen.

 

Educated – Tara Westover
Ik denk dat iedereen en z’n moeder dit boek heeft gelezen in 2018, maar ik zette er dus pas mijn tanden in dit jaar. Maar ik was net als iedereen en z’n moeder mind blown. Hoeveel keer dat ik tijdens het lezen van dit boek niet heb gedacht: “Maar dit KAN nu toch gewoonweg niet!” of “Wanneer gaat een volwassene nu eens ingrijpen?” om me dan te bedenken dat de volwassenen net het probleem waren. De verhalen die Tara Westover vertelt in deze memoire zijn echt absurd. Ronduit absurd. En het is bewonderingswaardig wat ze, desondanks haar opvoeding, allemaal verwezenlijkt heeft.
Dit boek kreeg in het Nederlands de titel “Leerschool“.

 

Twee van deze boeken haalde ik trouwens uit de bib (Educated en Toffee). De twee andere boeken kocht ik op mijn Kindle met een kadobon die ik voor mijn verjaardag kreeg. Ik heb me niet perfect kunnen houden aan mijn voornemen om in het geheel geen nieuwe boeken te kopen dit jaar, maar ik deed uiteindelijk wel meer boeken weg dan dat er binnen kwamen. Dat is al iets natuurlijk.

Welk boek dat jij dit jaar las is jou bijgebleven? Welk boek vond je een aanrader en wat was voor jou een absolute flop?

 

You Might Also Like

 • Emmely

  Ik heb echt weinig gelezen het afgelopen jaar. Toppers waren “The underground railroad” van Colson Whitehead en “Eleanor Oliohant is completely fine” van Gail Honeyman.
  The thirteenth tale van Diane Setterfield las ik jaren geleden en vond ik goed dus misschien moet ik komend jaar eens naar “once upon a river kijken”.

 • fieke

  Ondertussen staat de teller hier op +40, en wat ik dit jaar wel heb geleerd is dat ik een boek beter weg leg als het me niks lijkt. Er zijn zo veel goeie boeken! Komende week ga ik ook eens aan de slag met een favorietenlijstje. Ik ben stiekem ook wel benieuwd welke boeken de top zullen halen, want het is vaak zo dat ik vier of vijf sterren geef aan een boek, en enkele maanden later niet eens meer goed weet waar het boek over ging. Wordt vervolgd op mijn blog!

 • Sofie

  Awel ik heb Educated zelfs in 2019 nog niet gelezen en dat zal er ook niet meer van komen. Misschien wel in 2020 want het staat wel op mijn lijstje. Ik las dit jaar 36 boeken en er zat daar zelfs eentje bij die ik tot mijn favoriete boeken all time durf te rekenen. Namelijk de Wand van Marlen Haushofer.
  De flop was de Wensmuur van Mia Sheridan.

 • Becky

  99 boeken gelezen dit jaar (en nog 8 dagen leestijd, dus dat worden er zeker 100).
  Toffee van Sarah Crossan staat nog op mijn TBR lijst en ook Once upon a river klinkt goed, daar ga ik eens naar kijken!
  Educated las ik vorig jaar. De situaties die in dat boek beschreven worden, zijn inderdaad krankzinnig (ik heb tijdens het lezen van dat boek ook vaak geroepen ‘dit is waanzin!’)

  Boeken die ik dit jaar las en die mij zullen bijblijven: Niets weerstaat de nacht (Delphine de Vigan), In the days of rain (Rebecca Stott), Is dit een mens (Primo Levi).
  Geen licht leesvoer… ik heb afgelopen jaar eigenlijk weinig ‘ontspannende’ boeken gelezen, valt me op nu ik terugblik. Of toch: the importance of being Earnest van Oscar Wilde, zalig!
  The Remains of the day vond ik van alle boeken die ik dit jaar las het mooist geschreven (het was het 5e boek van Ishiguro dat ik las en dit vond ik met stip zijn beste boek)
  Ook burn-out dagboek van Maaike Hartjes kreeg van mij 5 sterren op goodreads en las ik dankzij jouw tip 🙂

  Ik ben heel benieuwd naar de Verbeelding Challenge 2020, ik ben in blijde verwachting 😉

 • zwartraafje

  Ik las iets meer als 100 boeken. Slechts één favoriet aanhalen is dus nogal moeilijk. Daarom vermeld ik het eerste boek waarvan ik het voorbije jaar enorm onder de indruk was … Godsgraf van Jay Kristoff. Jammer genoeg waren er ook enkele boeken die minder goed scoorden. Zo heb ik 13 boeken uit een serie weggedaan toen ik na drie delen merkte dat het echt niets voor mij was. Gelukkig ging het om paperbacks en had ik ze voor een wel heel mooie prijs kunnen aanschaffen.

 • Verbeelding Book Challenge 2020 | uitgelezen in februari – fiekefatjerietjes

  […] boek kwam op mijn leeslijst na deze blogpost van Kathleen. Ik vond het een geweldig leuk boek, heel ontspannend, toch een beetje voorspelbaar met momenten, […]

 • Pin It on Pinterest