Gelezen

The Familiars

The Familiars - Stacey HallsThe Grace Year eindigde met een scène waarin één van de personages bevalt. Sorry. Spoiler en al. I know. Maar de omstandigheden waarin ze bevalt, deden me beseffen dat ik eigenlijk nog maar zelden een boek heb gelezen over vroedvrouwen in het verleden. Of over bevallen in het verleden tout court.

In dit artikel staan affiliate links. Als je via deze link een product koopt, dan verdien ik daar een piepklein beetje geld aan. Dat geld wordt uiteraard geïnvesteerd in nog meer boeken. Uiteraard.

Ik besef maar al te goed dat ik mijn twee pollekes mag kussen dat ik in 2017 een kind op de wereld heb gezet en niet in 1717 bijvoorbeeld. Had ik dat anno 1717 moeten doen, dan had ik met die rare infectie die vooraf ging aan mijn bevalling, mijn verhaal niet meer kunnen doen. Zoveel vrouwen zijn gestorven in het kraambed. Daar wou ik eigenlijk wel wat meer over lezen. Niet over het sterven in het kraambed op zich, natuurlijk niet. Zo morbide ben ik nog nét niet. Maar ik wilde lezen over zwanger zijn, over vroedvrouwen, over het kraambed,… enkele eeuwen geleden.

Toeval wil dat ik met een vriendin naar Brussel trok om daar onder andere Waterstones onveilig te maken. Eén van de eerste boeken die mijn aandacht trok toen we binnen kwamen, was The Familiars van Stacey Halls. Het boek heeft nu eenmaal een prachtige cover met mooie goudfolie-elementen en zo. En toen ik de korte inhoud op de achterflap las, wist ik dat ik dat boek moest lezen.

1612. Fleetwood Shuttleworth, de jonge vrouw des huizes van Gawthorpe Hall is voor de vierde keer zwanger. Haar drie vorige zwangerschappen eindigden steeds in een miskraam en haar echtgenoot wil zo graag een erfgenaam. Ze voelt dus behoorlijk wat druk om deze zwangerschap tot een goed einde te brengen. Wanneer ze een geheime brief vindt van haar dokter aan haar echtgenoot waarin te lezen staat dat deze zwangerschap ongetwijfeld haar dood wordt, neemt ze zich voor er alles aan te doen om een gezond kind op de wereld te zetten en als het even kan ook levend uit het kraambed te komen. Toevallig ontmoet ze Alice Grey, een vroedvrouw die haar belooft doorheen de zwangerschap en de bevalling bij te staan. Maar dan ontstaan er geruchten over hekserij in de omgeving.

Ken je het dat je éxact het boek vindt op éxact het moment dat je het nodig hebt? Dit is er zo ééntje voor mij. Vroedvrouwen, het kraambed en zwangerschappen in het algemeen en dat allemaal een paar eeuwen geleden. Gooi er nog wat heksen en female empowerment bij en Kathleen was helemaal in haar happy place. Plus het boek was dan nog een keertje vlot geschreven, met interessante onderlinge relaties tussen de personages en levendige dialoog.

Dat ik er keihard van heb genoten, dat spreekt voor zich. Fleetwood, het hoofdpersonage, groeit doorheen het boek en neemt het heft in eigen handen, wat zeker niet evident is voor een vrouw anno 1612. De setting is geweldig, er is heel veel historisch correct (ik kan het dan niet laten even die Pendle witches op te zoeken), het leest ontzettend vlot en was met momenten zo spannend dat ik het niet opzij kon leggen. Meer moet dat niet zijn voor mij.

Het was lang geleden dat ik zo werd meegesleept door een verhaal. Het ging zelfs zo ver dat ik voor één keer mijn slapeloosheid niet zo erg vond, want dan kon ik lekker ‘s nachts nog wat verder lezen in mijn boek. Ha!

Dus ja, dikke aanrader dit boek. Ik zou het vooral warm aanbevelen aan iedereen die genoten heeft van The Miniaturist van Jessie Burton (aka Het Huis aan de Gouden Bocht) of Once Upon a River van Diane Setterfield. Het ligt zo’n beetje in dezelfde lijn: historisch, beetje mysterieus, sterke vrouwelijke banden,… Intussen is er een nieuw boek van Stacey Halls verschenen en ik vermoed dat ik daar binnenkort ook mijn tanden in ga zetten aangezien ik helemaal into historische fictie ben momenteel.

Helaas werd The Familiars nog niet vertaald in het Nederlands, maar ik vermoed dat dat er zeker wel zit aan te komen. Voorlopig zal je het dus nog even moeten doen met het Engelse boek. Dat kan je onder andere op Bol vinden. Je betaalt er €17,99 voor de hardcover en €5,99 voor het e-boek.

You Might Also Like

Pin It on Pinterest