Wie niet zo houdt van historische fictie, kan mijn boekrecensies de komende weken maar beter even negeren. Het is hier één en al historische fictie wat de klok slaat momenteel. Daar waar ik in 2019 een duidelijke voorkeur had voor chicklit, is dat behoorlijk anders anno 2020. The Silence of the Girls van Pat Barker past ook helemaal binnen die tendens.
In dit artikel staan affiliate links. Als je via deze link een product koopt, dan verdien ik daar een piepklein beetje geld aan. Dat geld wordt uiteraard geïnvesteerd in nog meer boeken. Uiteraard.
Al jaren wordt er gevochten met de Grieken, maar het is pas nu dat ze Lyrnessus hebben veroverd, dat koningin Briseis helemaal wordt meegesleept in de oorlog. Ze wordt gevangen genomen en geschonken aan Achilles als oorlogstrofee. Opeens is ze niet meer dan een slavin van de machtigste strijder onder de Grieken. Net als haar zijn er zoveel andere Trojaanse vrouwen die opeens slavin worden en hun draai proberen te vinden in het Griekse kamp.
Het begin van dit boek bezorgde me kiekevlees. Serieus. De omschrijvingen van hoe de stad waar Briseis woont, wordt ingenomen door de Grieken, wat er allemaal gebeurt,… Shiiit. Echt. En ik was snel mee met het verhaal, omdat het nu eenmaal één van de bekendste verhalen ooit is. Alleen wordt het deze keer vanuit het standpunt van een vrouw uit het verliezende kamp verteld. En dat maakte het interessant, want dat had ik eigenlijk nog nooit gelezen.
En hoewel ik het boek ontzettend graag heb gelezen, had ik er één heel groot probleem mee. Op een bepaald moment zijn er hoofdstukken die verteld worden vanuit het standpunt van Achilles en verdwijnt Briseis naar de achtergrond. Ik had verwacht dat Briseis zou verder vertellen, want dat is toch net het punt van het boek? Het boek gaat over de vrouwen van Troje die in gevangenschap verder leven als slaven. Het punt van het boek is om de vrouwelijke kant van dit mannelijke epos te vertellen. Dat staat letterlijk zo in iedere korte inhoud die je leest. Het boek heeft letterlijk als titel “The Silence of the Girls” en dan ga je als auteur je vrouwelijke hoofdpersonage even het zwijgen opleggen zodat een man het woord weer kan overnemen? Ik stel me daar dan vragen bij.
Ik was echt aan het wachten tot Achilles het loodje legde om terug verder te kunnen lezen over Briseis haar ervaringen in het kamp. Sorry Achilles. Door die hoofdstukken waarin Achilles in de schijnwerper wordt geplaatst, kreeg ik wel een heel dubbel gevoel dat ik niet zomaar naast me neer kon leggen.
Daarnaast eindigde het verhaal van Briseis te snel voor mij. De hoofdstukken waarin Achilles het overneemt hadden gerust geschrapt mogen worden voor mij en in de plaats had ik graag wat meer gelezen over het leven van Briseis eens ze aan haar nieuwe leven begint onder de Grieken. Volgens mij zouden daar nog wat interessante dingen verteld kunnen worden. Goed, technisch gezien stopt de oorlog om Troje ook eens de Grieken winnen, maar daarom stopt daar het verhaal van Briseis en de andere slavinnen daar niet. En dat vond ik ergens wel jammer. Ik had graag nog een beetje verder gelezen, want misschien, heel misschien, bleef ik een beetje op mijn honger zitten.
Maar al bij al heb ik dit boek graag gelezen. Het is vlot en soms zeer grafisch geschreven. En ja, desondanks Achilles die even de spotlight claimt, leer je ook veel bij over hoe het leven van de vrouwen daar in het Griekse kamp. Het begin is heel sterk, het einde is interessant, maar ergens halverwege wordt het toch nét iets te veel Achilles waardoor het wat saai wordt.
The Silence of the Girls werd in het Nederlands vertaald onder de titel De stilte van de vrouwen. Je kan het in de betere boekhandel of in je plaatselijke bibliotheek ongetwijfeld wel vinden. Of je kan het online bestellen bij onder andere Bol. Daar betaal je €22,99 voor de paperback en €9,99 voor het e-boek.