Gemaakt

Verse sandwichkes op zondag met de broodmachine

Sandwichkes met de broodmachine

We nemen die lockdown hier ten huize Verbeelding vrij serieus. Ja, we doen al een keertje een wandeling omdat er af en toe wat stoom moet afgelaten worden, maar afgezien daarvan vermijden we het buitenkomen zo veel mogelijk. En ik vermoed dat we lang niet de enige zijn die momenteel een beetje smetvrees hebben en dus liever binnen blijven.

Maar wat dan met die zondagse brunch? En die heerlijk verse sandwichkes van de bakker. Je weet wel, zo van die sandwichkes die nog een beetje warm zijn en waar je dan een dikke laag choco op kan smeren. Niet dat ik nog choco eet, we hebben dat al jaren niet meer in huis, maar je kan er van op aan dat sandwichkes met choco nog altijd hoog op mijn lijstje van favoriete eten staan. Yup. We hebben al een keer choco zelf proberen te maken (zie foto), maar dat was toch niet zo mijn ding, vrees ik.

Gelukkig is het helemaal niet zo moeilijk om sandwichkes te maken. Vooral niet als je een broodmachine in huis hebt. Aangezien iedereen en z’n moeder naast WC-papier ook broodmeel heeft gekocht, is het misschien de hoogste tijd om eens te delen met jullie hoe ik mijn sandwichkes maak met mijn broodmachine. Het originele recept vond ik jaren geleden op de blog van Meisjesmama, maar voor de broodmachine is het belangrijk om de ingrediënten er in de juiste volgorde in te doen. Jawel.

Benodigdheden

 • 750 g bloem voor wit brood, maar kan ongetwijfeld ook met ander broodmeel
 • 2 zakjes droge/instant gist
 • 400 ml volle melk
 • 50 g fijne suiker
 • 2 eieren: 1 voor in het deeg, 1 om de sandwichkes mee in te strijken voor ze de oven in gaan
 • 10 g zout
 • 100 g boter

Werkwijze
Even nog een notitie in de kantlijn voor we beginnen: je gebruikt je broodmachine eigenlijk als “deegmachine”. Dat wil zeggen dat de machine het deeg voor je gaat kneden en de eerste rijsronde gaat doen. Het is dus belangrijk dat je even in de handleiding van je broodmachine gaat kijken op welke stand je enkel deeg maakt.

 • Doe eerst de melk, de suiker, het zout en één ei in het blik van de machine.
 • Ik laat mijn boter smelten en doe die vervolgens ook bij het melk-suiker-ei-zout-mengsel. Roer er eens goed door voor alle zekerheid.
 • Vervolgens kap je de 750g bloem bovenop het vloeibare goedje.
 • In die hoop bloem maak je een kuiltje. Daarin dump je twee zakjes droge gist.
 • Zet je broodmachine aan en laat alles goed mengen.
 • Eens je broodmachine gedaan heeft, bestrijk je een werkvlak met bloem. Je gaat nu de grote blob deeg (dat is de juiste benaming hiervoor, blob) in kleinere stukjes scheuren. Trekken. Snijden. Whatever floats your boat. Je kan er langwerpige sandwichkes van maken of bolletjes, zoals wij doen. Let wel op: de sandwichkes die je nu maakt gaan door nog een tweede rijsronde gaan en gaan net niet verdubbelen in grootte. Maak ze dus niet te groot.
 • Leg al je bolletjes op een rooster met bakpapier en dek ze af met een vochtige keukenhanddoek. Laat ze zo 40 minuten rijzen.
 • Na veertig minuten zijn ze helemaal gerezen. Je kan nu dat tweede ei erbij nemen, het loskloppen in een kommetje en met het losgeklopte ei de sandwichkes insmeren. Zo gaan ze mooi goudgeel worden.
 • Steek ze nu 8 à 10 minuten in de oven op 225°
 • Na tien minuutjes gaat je huis belachelijk lekker ruiken en zijn je sandwichkes klaar. Haal ze uit de oven, laat ze afkoelen en daarna kan je genieten van heerlijk verse én zelfgemaakte sandwichkes al dan niet voorzien van een dikke laag choco.

Om je een idee te geven: ik haal meestal een stuk of twintig à vijfentwintig sandwichkes uit dit recept. Je kan ze perfect nog een paar dagen bewaren in een afgesloten plastic doos. Dan blijven ze nog drie à vier dagen goed.

Dus ja, net iets meer werk dan naar de bakker om de hoek te gaan, zo zelf sandwichkes maken, maar je kans om het coronavirus te krijgen is wel een heel pak kleiner. De afweging waard natuurlijk.

You Might Also Like

Pin It on Pinterest