Gelezen

The Other Bennet Sister

The Other Bennet SisterIk weet niet hoe het bij jou zit, maar het lezen, dat gaat dit jaar niet zo vlot als anders. Mijn aandacht en energie kruipt in zoveel andere zaken gaande van mijn klantenprojecten tot het proberen te vinden van een semi-normale routine midden in een pandemie en lockdown. Het gebeurt dan ook regelmatig dat ik letterlijk twee pagina’s lees voor ik knock out in slaap val.

In dit artikel staan affiliate links. Als je via deze link een product koopt, dan verdien ik daar een piepklein beetje geld aan. Dat geld wordt uiteraard geïnvesteerd in nog meer boeken. Uiteraard.

Of dat laatste ligt misschien aan mijn boekenkeuze. Wie zal het zeggen. Het gebeurt regelmatig dat ik mij vol enthousiasme op een boek stort, maar dat het naarmate ik meer en meer lees me nog maar weinig kan bekoren. Ook The Other Bennet Sister van Janice Hadlow was helaas zo’n boek waar ik vol goesting aan begon en dat ik op het einde nog maar diagonaal aan het lezen was.

Zoals de titel al doet vermoeden volgen we één van de Bennet zusjes die niet met de hoofdrol gaat lopen in Pride and Prejudice. Mary in dit geval, de middelste zus die doorheen de gebeurtenissen in Pride and Prejudice voornamelijk met haar neus in de boeken zit of het zoveelste pianoconcerto geeft waar niemand echt op zit te wachten. Mary vertelt het hele verhaal opnieuw vanuit haar standpunt, maar het verhaal gaat dan verder nadat Mr. Bennet sterft. Zij is de enige zus die niet getrouwd is en daardoor moet zij op de good will van haar zussen rekenen om haar onderdak te bieden. Na veel omwegen komt ze uiteindelijk in Londen terecht waar ze bij haar oom en tante Mr. en Mrs. Gardiner kan verblijven. Daar kan ze eindelijk zichzelf zijn en begint ze te werken aan haar eigen geluk.

Er waren goede dingen aan dit boek, er waren minder goede dingen aan dit boek. Het was fijn om nog een keer op te gaan in het bekende verhaal van Pride and Prejudice, maar vanuit een ander perspectief. Mary en Kitty zijn de twee zussen die het minst aan bod komen in het originele verhaal en uiteindelijk hebben de gebeurtenissen ook een impact op hun leven. Dus het was wel een keer interessant om dat te lezen en ik vind dat Janice Hadlow dat stuk heel goed heeft aangepakt.

Het grote probleem dat ik had met het boek was dat het met momenten behoorlijk langdradig was. Het eerste deel van het boek is zogezegd een hervertelling van het originele boek. Pas in het tweede deel begint het verhaal na de Pride and Prejudice gebeurtenissen. Mary doet dan de nodige omzwervingen, waardoor ze hier en daar wel een les leert, vooral tijdens haar bezoek aan de Collins familie. Het is pas in het derde deel dat het wat interessanter wordt omdat Mary dan haar eigen love interest krijgt (oelala) en wat meer zichzelf begint te worden. Alleen wordt er tegen het einde van dat deel en dus ook tegen het einde van het boek te vaak hetzelfde herhaalt. Hoe Mary met haar gevoelens worstelt. Of ze niet wat duidelijker had moeten communiceren. Bladiblah.

Tegen dan weet je dat het allemaal goed gaat komen en dat ze allemaal lang en gelukkig gaan leven, dus vandaar dat ik toen diagonaal ben beginnen lezen. Schrijven is schrappen is me altijd gezegd geweest. Kill your darlings en al. Ik denk dat Hadlow die memo een beetje gemist heeft. Een klein beetje zo.

Dus ja, ik blijf een beetje met een verdeeld gevoel achter. Langs de ene kant heeft dit boek me wel bezig gehouden, want ik was met momenten oprecht aan het meeleven met Mary. Langs de andere kant heb ik het niet zo op boeken die maar rond de pot blijven draaien en zaken blijven rekken. Er mag wat snelheid in zitten voor mij. Conclusie: leuk boek voor fans van Pride and Prejudice die houden van een traag boek. Laten we het daar op houden. 😀

The Other Bennet Sister werd nog niet vertaald in het Nederlands, maar ik vermoed dat dat er zeker wel zit aan te komen. Voorlopig zal je het dus nog even moeten doen met het Engelse boek. Dat kan je onder andere op Bol vinden. Je betaalt er €19,99 voor de hardcover en €12,99 voor het e-boek.

You Might Also Like

  • Saskia

    Lezen gaat bij mij ook traag… Ben boeken gaan herlezen om een beetje in de flow te komen. Binnenkort aan de nieuwe van Nora beginnen.

  • Pin It on Pinterest