Gebeurd

Het veredelde horloge

Er zijn zo van die periodes dat alles tegelijk lijkt kapot te gaan. In ons geval begon het allemaal met een steenmarter in onze auto en een kabel die verdwenen was dankzij dat beestje. Daarna volgde de verwarmingsketel die besloot dat warm water maken niet meer zo belangrijk was, gevolgd door mijn Fitbit waarvan de display opeens niet meer werkte. En daarna besloot zoonlief ook nog eens op een paar weken tijd uit al zijn kleren te groeien. Dat ook nog.

Het meest zit ik nog in met die Fitbit. Wat er net is gebeurd met de Fitbit kan ik niet exact zeggen, want ik begrijp het zelf niet helemaal. Tijdens de hittegolf was ik mijn handen aan het wassen zoals je wel vaker doet tijdens een pandemie. Ofwel was ik te hard aan het zweten, wie zal het zeggen. Maar opeens werkte de display niet meer. Het toestel op zich werkt nog. Ik kan het dragen en als ik dan sync met de app op mijn telefoon, dan zie ik alle gegevens. Maar ik kan dus niet zien op de display hoeveel stappen ik heb gezet of hoe laat het is bijvoorbeeld.

De kabel en de verwarmingsketel die werden gemaakt. En die kleren voor Het Meneertje komen ook in orde. Maar die Fitbit, daar twijfel ik een beetje over of ik er wel een nieuwe wil kopen. Het komt er op neer dat ik die fitnesstracker eigenlijk voor twee doeleinden extreem intensief gebruik en dat de andere functies mooi meegenomen zijn. Ik ben fan van weten hoeveel stappen je hebt gezet op een dag, van weten hoe slecht je nu eigenlijk geslapen hebt en ik vind het interessant om veranderingen in je hartslag in rust te kunnen plaatsen, maar voor de rest doe ik er bijzonder weinig mee.

Wat ik het meest mis aan mijn Fitbit is de horlogefunctie. Jawel. Dat was ook één van de functies waar ik het over had toen ik het toestel net had. Ik had daarvoor eigenlijk nooit een horloge en gebruikte toen voornamelijk mijn telefoon om te zien hoe laat het was. Maar de afgelopen jaren is die horlogefunctie best wel handig gebleken. Ik ben dan ook ten huize Verbeelding de sprekende klok geworden. De gewoonte om te checken hoe laat het is op de telefoon, die is helemaal uit mijn systeem. Dat terug aanleren blijkt een ware klucht te zijn.

Daarnaast is het handig om het ‘s nachts een horloge te hebben dan te oplicht. Voor zij die het niet weten, ik ben stekeblind zonder bril. Als ik ‘s nachts wakker word, dan draag ik mijn bril uiteraard niet en kan ik niet zomaar even een blik werpen op de wekker, want die is toch onleesbaar voor mij. De Fitbit duwde ik gewoon tegen mijn neus en zo kon ik het uur toch aflezen op de display. Zonder bril. Handig? Yup.

‘s Nachts gebruikte ik de Fitbit ook vaak als zaklamp. Yup. Zaklamp. Dat lees je goed. De display is niet superfel, maar in het holst van de nacht is het nét genoeg licht om ervoor te zorgen dat je niet over je eigen voeten struikelt als je naar het toilet moet. Dus ja, zaklamp. De display wordt nog het meest tijdens de nacht gemist.

Maar dus als blijkt dat je een fitnesstracker vooral gebruikt als veredeld horloge, is het dan nog wel interessant om er een nieuwe te kopen? Ik merk dat sinds de display het begeven heeft, dat ik het ding gewoon niet meer draag ook al werkt het nog wel. Dus is de vraag: koop je dan een nieuwe fitnesstracker of is het misschien interessanter om een horloge te kopen? Ik ben er zelf nog niet uit dus voorlopig ga ik even horloge- en Fitbitloos door het leven. Dat heeft blijkbaar ook zo zijn charmes.

You Might Also Like

 • fieke

  Haha, ik vond mezelf al raar omdat ik mijn Fitbit ook, als zaklamp gebruik :-D.
  Wat ik nog een heel handige vind: het stille alarm. Ik sta vroeger op dan de rest van het gezin, en zo moet ik niemand wakker maken…
  De mijne werkt na een paar jaar nog goed, maar ik ben wel al aan het derde bandje toe…

  • Kathleen

   Die van mij is nu drie jaar oud en tot nog toe geen problemen (wel een aantal nieuwe bandjes). En we zijn lang niet de enigen die hun Fitbit als zaklamp gebruiken, zo blijkt. 😀

 • Tine Nagels

  Met de nieuwe kan je naar het schijnt ook betalen… Daarom zou ik eventueel eentje kopen…

  • Kathleen

   Dat is inderdaad ook een interessante functie. Vooral in pandemie-tijden. 😀

 • Dries

  Het display van mijn fitbit charge 3 gaat soms volledig op zwart, hoewel de andere functies nog gewoon werken (als ik synchroniseer).
  Wat dan het display terug doet werken, is in de fitbit app een ander type wijzerplaat instellen!

  • Kathleen

   Ik zag die tip ook al passeren op het Fitbit-forum, maar helaas werkt die niet bij mij. 🙁

 • nobutterfly

  Ik heb van fitbit een aantal keer al een vervangtoestel gekregen, ook buiten garantie, ik zou hen eens contacteren

  • Kathleen

   Misschien moet ik er toch eens werk van maken. Bij mijn vorige model ging mijn bandje altijd kapot en toen heb ik ook een vervangtoestel gekregen. Dus wie weet. To be continued.

 • Wapiti

  Ik zou zeggen: koop een horloge dat ook oplicht ‘s nachts. Die ander functies zijn er alleen om jezelf te controleren. Die controle heb je als gewone, gezonde, normale volwassene eigenlijk niet nodig. Je raakt eraan verslaafd en luistert uiteindelijk meer naar je toestelletje dan naar je eigen lichaam. Weg met ie handel! Dat is mijn waarschijnlijk dwarse mening.

 • Charlotte

  Omdat ik steeds twijfelde of ik het geld voor zo’n dure fitness band wou geven, kocht ik voor te proberen een goedkope mi-band van xiaomi. Voor nog geen 30 euro en toch verbazend veel functionaliteiten. Zo ook een oplichtend horloge 😉

 • zwartraafje

  Haha, ik gebruik de schermverlichting van mijn insulinepomp soms als zaklamp. Tijdens een stroompanne (we hebben hier een periode gehad waarin dat nogal vaak voorviel) vond ik mijn ereader dan weer super handig om te gebruiken als staande lamp in de badkamer bij het tandenpoetsen of in de slaapkamer tijdens het omkleden. Probleemoplossend denken én gebruik maken van de middelen die je in huis hebt is positief hé. Niet gek. 😉

 • Jeroen

  Ik heb sinds begin van de vakantie een Samsung Galaxy Watch Active 2. En tot hiertoe ben ik er heel tevreden van. Een horloge (met aanpasbare wijzerplaten), fitnesstracker, agenda, zaklamp, … alles in één. Alleen jammer genoeg nog geen betaalfunctie in België.
  Ik ben ook fan van de Strava app die je kan downloaden.

  Is wel iets duurder dan de Fitbit (al had ik juist een leuke promo waardoor er amper nog verschil was).

 • Goofball

  ah de display van mijn fitbit is ook kapot aan het gaan na anderhalf jaar (werkt nog maar zo met allemaal lijnen er doorheen en hij heeft in feite nooit snel gereageerd. vaak moet ik er meerdere keren op tikken ). Hmm ‘k ben daar niet zo heel erg van onder de indruk in feite.

  Maar ik merk dat ik toch vooral op mijn gsm sync en daar alles bekijk. Daar ben ik wel nogal verslaafd aan maar het scherm heb ik nooit zo handig gevonden. Maar het is er wel, dus ja, ik gebruik het ook wel soms als horloge (niet als zaklamp, nee, ‘k loop in feite altijd met een gsm in mijn handen rond moet ik eerlijk toegeven en daar gebruik ik zaklamp functie keiveel van). Enfin, ‘k probeer hem nu nog zo lang mogelijk te laten functioneren met half werkend scherm. Als het helemaal uitvalt zou ik het vooral vervelend vinden dat ik de relax of exercise functies niet meer kan aanzetten.

 • Leen

  Omg die fitbit als zaklamp, en als wekker omdat ge geen steek ziet, check en check! Zo’n grote hulp, zeker op vakantie waar ge de boel niet kent en niet bij wijze van spreken blindelings naar het toilet kunt lopen in den donkere. Mijn display is minder fel aan het worden (merk ik vooral overdag als de zon schijnt en ik de cijfers niet meer kan lezen), en ik twijfel of ik er opnieuw eentje zou kopen, al vind ik de grafiekjes (slaap, hartslag en gewicht, wat heel fel samenhangt met stress bij mij) superinteressant.

 • Pin It on Pinterest