Gebeurd

De 8 van 2020

De 8 van 2020

Vorige week was het eigenlijk de eerste keer sinds het begin van de maatregelen in maart dat ik het écht moeilijk had. Het was waarschijnlijk een samenloop van omstandigheden: veel te lang aan een stuk veel te hard gewerkt, dus compleet oververmoeid. Dat op zich is al niet helemaal ok.

Maar ook de presidentsverkiezingen in de VS kruipen serieus onder mijn vel, wetende dat ze zoveel gevolgen hebben voor de rest van de wereld. Om nog maar te zwijgen over de rest van het nieuws dat je de laatste tijd ziet passeren: Moria, kinderarmoede stijgt, de tweede (of derde) coronagolf,… En dan was er ook nog de verjaardag van Het Meneertje. We hadden in september al besloten om geen feestje te doen, maar het was toch balen.

Dat alles bij elkaar zorgde dat ik mij even de dieperik in voelde gaan. Ik ben van nature een optimist, maar soms passeert er hier ook wel een keer een donkere wolk. En laten we eerlijk zijn, het is al véél geweest dit jaar. Ik kus mijn pollekes dat ik een introvert en een huismus ben die algemeen gezien niet al te veel problemen heeft met het volgen van regels. Maar het is en blijft véél.

Begin dit jaar maakte ik geen lijstje met dingen die ik wilde doen. Ergens in de berichtconcepten staat er een blogconcept “De 20 van 2020”, maar ik ben er blijkbaar nooit aan begonnen. Eén van de redenen was omdat we niet wisten hoe we de zomervakantie met Het Meneertje zouden overbruggen, dus ik wilde eigenlijk niet al te veel plannen maken en gewoon zien wat er op me af kwam. Bleek dat dat een topplan was voor dit jaar: gewoon zien wat er op je afkomt. Yup.

Maar na mijn baalweek vorige week besloot ik toch even te reflecteren. Ja, er was een samenloop van omstandigheden, maar was het echt daardoor dat ik me zo slecht voelde? Desondanks het feit dat ik een introvert en een huismus ben, hou ik wel van verandering. Dag in, dag uit van thuis uit werken, steeds dezelfde routines doorlopen, dat is nefast voor mijn humeur. Routine kan goed zijn, heel goed zelfs, maar na een tijdje wordt het een sleur en dan is het tijd om alles even overhoop te gooien. Verandering van spijs doet eten en al.

Dus besloot ik toch nog een lijstje te maken voor dit jaar. Jawel. Zulke lijstjes zorgen meestal voor wat uitdaging in mijn leven en wat afwisseling. Daarnaast vormen ze een leidraad. Als ik even niet weet wat doen (ha! right!) of weer doelloos in de zetel door social media zit te scrollen, dan kan ik altijd terugvallen op dit lijstje. Laat dat nu net hetgeen zijn wat ik nodig heb.

Voor de liefhebbers: 2020 telt nog negen volle weken. Het aftellen is ingezet, zijt daar maar zeker van. Dus hierbij mijn 8 van 2020. Ik kon niet op een negende puntje komen, dus… Acht it is.

 • Kaastaart maken. Ik maakte onlangs de zachte chocoladetaart van Sofie (zie haar Instagramstories). En daarna nog een keertje. En dan nog eens. Die taart is echt belachelijk lekker. Hoewel ik zot ben van chocolade, wil ik toch ook een keer een ander soort taart proberen te maken. Kaastaart is zo ééntje dat hier wel wordt gesmaakt, dus waarom die niet leren maken? Dus als iemand daar een goed receptje voor heeft, geef een gil!
 • Iets naaien voor mezelf. Ik heb het naaien terug opgepikt dit jaar. In eerste instantie naaide ik voornamelijk mondmaskers, maar daarna volgde nog wat andere zaken zoals een paar leuke outfits voor mijn babyneefje en uiteraard ook voor Het Meneertje. Maar voor mezelf? Nope. Ik merk dat ik de laatste jaren precies wat schrik heb gekregen om te experimenteren met naaisels voor mezelf. Dus daar wil ik graag terug wat verandering in brengen.
 • Eén keer per week bloggen. Minstens één keer per week, that is. Ja, mijn blogje is nogal wat stof aan het verzamelen de afgelopen weken en maanden. I know. Ik heb verschillende pogingen ondernomen om er terug leven in te krijgen, maar het schrijven wil niet altijd lukken als ik moe ben. Dan is dat eindeloze scrollen door social media net iets makkelijker. Ik heb ook het idee dat mensen liever een kort bericht lezen op social media dan een lang bericht op een persoonlijke blog, zoals deze (we zitten ondertussen al weer aan duizend worden… oeps). Maar ik schrijf liever een lang bericht dan een kort. Dus ja.
 • Donuts maken. Ik weet niet meer exact wanneer, want tijd is iets heel vreemds geworden, maar ik heb ergens dit jaar of vorig jaar voor het eerst een poging ondernomen om donuts te maken. Die waren ok. Niet schitterend. Niet super. Maar gewoon ok. Ik wil graag nog eens een poging ondernemen om ze toch net ietsje beter te maken. Coronakilo’s deel twee, here we come!
 • Team Poepie maakt een podcast. Deel twee. Weet je nog dat Het Vriendje en ik een podcast hadden opgenomen in maart? Het bleef letterlijk bij één aflevering. Eén. Dat lag voornamelijk aan mij. Hij vroeg er regelmatig achter, ik hield de boot dan af wegens te moe, geen zin en wat in godsnaam zouden we vertellen? Bleek dat een aantal onder jullie die podcast wel wisten te appreciëren en vroegen om mee. Dus moeten we daar maar eens werk van maken, toch?
 • De Monstress reeks lezen. Ik denk dat ik intussen alle delen van de Monstress graphic novels heb liggen, maar dat ik alleen nog maar het eerste deel heb gelezen. Dat eerste deel viel in de smaak, alleen kwam het er nog niet van om de rest te lezen. Schandalig!
 • Zeep maken. Deze stond ook op mijn lijstje voor 2019, maar ik vinkte het niet af. De fascinatie met zeep maken is echter wel gebleven en intussen heb ik er nog heel wat over bijgeleerd. Het idee is om met gietzeep te experimenteren in plaats van om echt zeep vanaf nul te maken. Zo kan ik mij toch al een beetje uitleven, zonder dat er al te veel chemie bij komt kijken.
 • Stickers maken. Het Meneertje gaat door een stickerfase. Ik kus mijn pollekes dat ik mijn collectie stickers van back in the day toen ik mijn agenda volplakte, niet heb weggedaan. Maar die collectie stickers begint serieus te slinken. Laat ik nu toevallig alles in huis hebben om stickers te maken: tekentalent (check!), een printer (check!) en een plotter (check!). Ik kan zoveel stickers maken als ik wil en dan kan Het Meneertje zoveel stickers plakken als hij wil. Hoppa! Win-win!

Voila. Dat lijken mij wel genoeg zaken om de sleur even te lijf te gaan. Zoals altijd moet ik uiteraard niet al die puntjes afvinken, niets moet, maar is het een leuke uitdaging. En ik denk dat wat uitdaging nu wel goed is voor mij.

Hoe pak jij de sleur aan die het thuiswerken en de andere maatregelen met zich meebrengen?

You Might Also Like

 • Mimi

  Hoera voor lange berichten op persoonlijke blogs en meer Verbeelding! 🙌🏼

 • Kristien

  Ik probeer kleine ‘breuk de sleur’-momentjes in te lassen. Een middagpauzewandeling, een afterschoolspeeltuintje, eens zot doen en de tijd nemen om croque monsieurs te maken ‘s middags. En zeker in het weekend, hop naar buiten en iets leuks doen. Zonder andere mensen dan … maar toch iets leuks! Er kan nu gelukkig meer dan in maart/april.

 • Lize

  Al de maatregelen beginnen zwaar te wegen, vind ik toch ook, en dan mag ik nog ‘blij’ zijn dat ik niet kan telewerken en dus nog buitenshuis ga werken. Ik merk wel dat ik nu wat creatiever ben in het afspreken met vrienden: wat meer gaan wandelen, via Messenger bellen…

 • Ruth

  Fijne lijst, er staan leuke dingen op. Ik waag me maar niet aan zo’n lijst – daarmee klop ik het bij voorbaat al in elkaar, vrees ik. Die stickers, dat klinkt wel interessant. Ook nogal wat stickerfans hier. Hoe werkt dat precies?

 • Kim

  Leuke lijst en ineens geen slecht idee om mijn herfstblues te bestrijden!
  Daarnaast zou die zachte chocoladetaart ongetwijfeld veel leed kunnen verzachten 🙂
  Op de Instagram pagina waar je naar verwijst vind ik een zalig uitziende extra chocoladetopping, maar het recept van de taart zelf niet… Kan jij daar misschien bij helpen?

 • fieke

  Fijn dat je alsnog een (haalbaar) lijstje hebt gemaakt! Ik kijk vooral uit naar de blogposts en de podcastafleveringen.
  En die stickers, daar ben ik ook benieuwd naar. De vierjarige hier is er ook helemaal gek op; ik moet oppassen dat ze niet plots overal mijn stickers plakt (ja, ik heb een doosje voor mij, en een doosje voor haar :-D).

 • zwartraafje

  Zo blij om hier terug een post zien te verschijnen. Al helemaal vermits het er een lange is want tja, ik ben dus iemand die liever lange blogposts leest dan korte berichten op social media. Bij Social Media krijg ik de laatste tijd steeds vaker het effect dat ik overdonderd wordt door een massa prikkels. Teveel om bij te houden dus. Maar zo rustig een blogpost lezen blijft genieten. Het lezen van boeken wil jammer genoeg wat minder lukken (uitputting + pijnklachten is een slechte combinatie wat concentratie betreft). De laatste tijd probeer ik mijn gedachten dan ook op een andere manier te verzetten. Vermits bloggen ook niet goed wilde lukken (vrijwel alles waar je je bij moet kunnen focussen) heb ik de voorbije dagen een aantal diy-projecten gemaakt. Kleine projectjes, vrijwel allemaal HP-gerelateerd en een super fijne afleiding.

  Net als jij ben ik een introvert en ik heb me dit jaar al vaak bedacht dat dat een groot geluk is vermits ik het goed gewoon ben om vaak thuis te zijn (andere jaren vrijwel altijd, nu nog meer) en mezelf bezig te houden. Maar het mag nu wel gaan stoppen. Dat vele thuis zitten was goed te doen doordat het af en toe doorbroken werd door een leuk afspraakje met een lieve vriendin en die onderbrekingen zijn dit jaar weggevallen dus dan wordt het wel heel eentonig. Ik moet meermaals per week opzoeken welke dag het nu weer juist is vermits ze allemaal op elkaar lijken.

  Ik ben trouwens super benieuwd naar de stickers die je gaat maken voor je zoontje. Misschien moet je een Etsy-shopje met stickers opstarten. Want stickers daar telt dezelfde regel voor als notitieboekjes en boeken hé. Je kan er gewoon niet teveel van hebben. Dat maak ik mezelf alleszins graag wijs.

 • Evi

  Oh wat heerlijk dat jullie nadenken over die podcast. Ik kan alleen maar zeggen dat ik daar heel hard naar uitkijk & nu al niet kan wachten tot die aflevering er is. Ik maakte onlangs een speculaascheesecake van Kokerellen, heel makkelijk & heel lekker 😉

  Hoe het hier gaat: ik moet eerlijk toegeven dat mijn mentale emmertje beetje overvol begint te raken. De tijdelijke werkloosheid, dan onverwacht terug aan de slag mogen gaan, het gebrek aan sociale contacten, thuiswerken, de verlenging van de herfstvakantie en dan nu Tuur in quarantaine door een contact met een besmette persoon wegen precies allemaal wat zwaarder door dan gedacht. Maar er wordt aan gewerkt.

  En dat verjaardagsfeestje: wij hebben begin november hetzelfde probleem. Er keek er hier eentje keihard uit naar zijn feestje, dus ik ben nog aan het nadenken hoe we dat creatief maar vooral veilig kunnen oplossen zodat het ook zonder feestje toch nog een feestelijke dag wordt.

 • Leen

  Leuke ideeën! Ik heb een lijstje gemaakt voor winter/herfst maar met iets minder concrete punten; eigenlijk gewoon een verzameling van de dingen die ik graag doe en waarnaar ik kan teruggrijpen als ik zoiets heb van “eikes bah is het nu nog geen lente?!” Voorlopig nog geen nood aan gehad want ik hou van herfst <3 maar dan ligt het toch alvast klaar!

 • Pin It on Pinterest