Gelezen

The Corset

The Corset - Laura PurcellRomina schreef deze week een blogbericht waarin ze vertelde dat ze van die tijdelijke obsessies heeft waar ze zich dan helemaal in verliest. En dat komt mij bijzonder bekend voor. Wij noemen dat hier ten huize Verbeelding “obsessed mode” en dat kan soms over de gekste dingen gaan.

In dit artikel staan affiliate links. Als je via deze link een product koopt, dan verdien ik daar een piepklein beetje geld aan. Dat geld wordt uiteraard geïnvesteerd in nog meer boeken. Uiteraard.

Ergens in het voorjaar ontdekte ik Bernadette Banner op YouTube. Zij is een naaister die historische kostuums maakt, maar op de manier dat ze back in the day ook zouden gemaakt worden. Vaak komt er dus geen naaimachine bij aan te pas en is het uren en uren en uren handwerken. Zij is lang niet de enige die zulke kleding maakt. Nope. En die dames, waaronder Bernadette, maken dan natuurlijk ook de korsetten die onder die kleding werden gedragen. Allemaal historisch heel correct en zo, met de hand genaaid en al. FASCINEREND.

Daarnaast ben ik ook in een paar rabbit holes terecht gekomen over het Victoriaanse tijdperk. Niet alleen over de kleding, maar ook over het dagdagelijkse leven, waarom het zo’n unieke tijd was, wat de nieuwe welvaart betekende voor heel wat mensen,… Opnieuw: FASCINEREND!

Het toeval wil dat The Corset van Laura Purcell al een tijdje op mijn te lezen lijst stond en toen ik onlangs een nieuw boek wilde kiezen, trok dat meteen mijn aandacht. Het boek speelt zich af in het Victoriaanse tijdperk (check!), het gaat over naaien (check!) en er zit zo een element in waardoor het misschien magisch realisme is, maar misschien ook niet (check! check! check!). Ik kon dus niet anders dan mij vol overgave op dit boek te werpen.

Dorothea is een jonge vrouw van goede afkomst. Ze leidt een luxeleventje, maar ze probeert toch regelmatig goede daden te doen. Eén van haar goede daden is om regelmatig op bezoek te gaan bij gevangenen in de vrouwengevangenis. Zo leert ze de jonge naaister Ruth kennen. Zij vertelt haar verhaal aan Dorothea. Ruth wordt schuldig bevonden voor moord op de vrouw bij wie ze in dienst was. En volgens haar is dat lang niet de enige moord die ze heeft gepleegd. Doorheen haar leven heeft ze voor de dood van verschillende mensen gezorgd. Ze heeft namelijk krachten waardoor diegene die de kledingstukken die zij naait tot een heel tragisch einde brengt.

Het is vrij logisch dat ik fan was. Niet alleen stond het onderwerp mij aan, maar het mysterieuze hield me ook op het puntje van mijn stoel. Ik kon van “naaah, natuurlijk heeft Ruth geen magische krachten!” tot “misschien dan toch?” gaan in een paar pagina’s. En dan terug naar “nope, toch niet” een paar pagina’s later. En het was allemaal vlot geschreven. Purcell heeft een interessante schrijfstijl die tegelijk heel vlot leest, maar waarvan je toch merkt dat ze er een historisch toontje aan heeft proberen te geven. Dat zorgt ervoor dat je echt gelooft dat je een verhaal uit het Victoriaanse tijdperk leest. Het klopt. And I loved it!

Dus ja, het spreekt voor zich dat ik intussen de andere boeken van Laura Purcell ook op mijn te lezen lijstje heb gezet. Natuurlijk komt daar niets over naaien in voor, maar ik ben wel fan van die historische romans met een beklijvend kantje.

The Corset werd nog niet vertaald in het Nederlands, maar ik vermoed dat dat er zeker wel zit aan te komen. Voorlopig zal je het dus nog even moeten doen met het Engelse boek. Dat kan je onder andere op Bol vinden. Je betaalt er €9,99 voor de hardcover en €7,99 voor het e-boek.

You Might Also Like

 • Emmely

  Klinkt interessant, ik ga hem op mijn lijst met leesideeën zetten! Ik las laatst “de stof in haar handen” van Bianca Pitzorno. Gaat over een naaister in Italië begin 20e eeuw en heeft naast naaien ook onafhankelijke vrouwen als thema, ik vond het erg de moeite waard.

  • Kathleen

   Oooh! Dat klinkt ook interessant. Ik zet het op mijn te lezen lijstje. Merci voor de tip.

 • Charlotte

  Ook fan van Bernadette Banner en co hier. Sinds ik zelf ook en beginnen naaien ben ik super gefascineerd door constructie en kan soms uren filmpjes op youtube zitten kijken van lensen die dingen naaien. En dan maak ik natuurljjk 1001 plannen, om dan prompt in een nieuw konijnenhol te vallen 😉 Dus heel herkenbaar iets die obsessies.
  Dat boek klinkt super interessant. Doet me een beetje denken aan Alias Grace, maar met naaien en een al dan niet magischelement. Zet die direct ook op mij lijst!

 • zwartraafje

  Mijn neef heeft dat ooit ook moeten doen toen hij mode studeerde. Toen kwam hij daar bij ons thuis aan werken vermits mijn moeder leerkracht snit en naad was en dus veel materiaal had. Nog steeds trouwens. Ik herinner me nog dat er paardenhaar aan te pas kwam dat hij dan nadien moest binden met een natuurlijk lijmmiddel om er vervolgens baleinen van te maken. Echt fascinerend.

 • Pin It on Pinterest