Gebeurd

De 7 van 2021

De 7 van 2021

Ik denk dat ik het ergens aanvoelde dat 2020 anders zou worden dan anders. De afgelopen jaren maakte ik altijd een lijst met doelstellingen voor dat jaar. Dingen die ik wilde doen of maken. En ik had wel eens nagedacht over zo’n lijstje voor 2020, maar uiteindelijk deed ik er niets mee.

De reden waarom ik geen lijstje maakte vorig jaar, was eenvoudig: ik had gezien wat er ging gebeuren in mijn glazen bol. Ha! Nee, nee. Het Meneertje zou na de Paasvakantie beginnen in het instapklasje en ik had geen idee wat ik daarbij moest verwachten. Mijn eigen dagen en weken zouden er opeens zo anders uitzien. En dan was er nog de zomervakantie die me begin januari al een beetje stress bezorgde, want hoe zouden we dat aanpakken?

De zomervakantie bleek nog één van de makkelijkste periodes te zijn van 2020, maar uiteindelijk was dat de hoofdreden waarom ik geen lijstje maken en een “we zien wel” mentaliteit aannam in januari. Bleek zeer goed van pas te komen het afgelopen jaar, die mentaliteit.

Maar we weten nu ongeveer wel wat we kunnen verwachten in 2021: nog wat lockdown, een zoon die misschien wel, misschien niet naar school mag gaan, nog wat ups en downs,… Met wat geluk kunnen we tegen eind volgend jaar de draad terug oppikken, maar tot dan verwacht ik dat we vooral zullen verder doen zoals we nu bezig zijn.

Dus met dat in mijn achterhoofd maakte ik een lijstje met doelstellingen voor dit jaar. Eéntje waarbij ik rekening hou met nog meer binnen onze eigen vier muren doorbrengen, maar ook ééntje waarbij we geleidelijk aan meer en meer terug buiten die vier muren gaan mogen doen. Eéntje waarbij ik ook een paar puntjes mee overneem van de 8 van 2020.

 • Een bralette naaien De afgelopen jaren werd er sporadisch een keertje iets genaaid, maar 2020 was het jaar waarin ik mijn naaimachine terug op regelmatige basis begon te gebruiken. Het begon met mondmaskers, het eindigde met een hele garderobe voor Het Meneertje. En tussendoor ook nog wat leuks voor andere kleine mensjes in mijn leven. Maar in het nieuwe jaar wil ook wat meer naaien voor mezelf. Eén van de zaken die hoog op mijn “wil ik graag eens proberen”-lijstje staat, is een bralette naaien. Ik kocht in het voorjaar een DIY kit voor een Epervier bralette bij Small Bobbins en wil daarmee graag aan de slag gaan.
 • Een weekendje alleen weg. Dat is er uiteraard ééntje voor na de lockdown. En met alleen bedoel ik ook écht in mijn uppie. Je weet wel, dat ultieme kerstkado waar ik het een tijdje geleden over had. Hoe graag ik mijn mannen ook zie, ik moet na dit alles echt even helemaal alleen zijn. Voorlopig weet ik nog niet hoe, wat, waar of wanneer exact, maar to be continued.
 • Eens lang en hard kijken naar mijn relatie met eten. De lockdowns van het afgelopen jaar hebben me wel met de neus op de feiten geduwd: mijn relatie met eten is niet gezond. Zowel mentaal als fysiek loopt er het één en het ander mis. Ik ben een binge-eater en een stress-eter. Blijkt dan ook dat ik een stress-bakker ben. Topcombinatie. Yup. Uiteraard zal er gewerkt worden aan de fysieke kant, maar ook de mentale kant is belangrijk. Ik beloon mezelf bijvoorbeeld heel vaak met eten. Ik vraag me dan af wat andere manieren zijn waarop ik mezelf kan belonen? Of waarmee ik zaken kan vieren? Niet bepaald het meest meetbare doel, maar kijk, wel belangrijk om bij stil te staan.
 • De Monstress reeks lezen. Ik denk dat ik intussen alle delen van de Monstress graphic novels heb liggen, maar dat ik alleen nog maar het eerste deel heb gelezen. Dat eerste deel viel in de smaak, alleen kwam het er nog niet van om de rest te lezen. Schandalig! (Stond op het programma voor de kerstvakantie, maar toen besloot ik andere dingen te doen. Sja)
 • Zeep maken. Deze stond ook op mijn lijstje voor 2019 en op dat van 2020, maar ik vinkte het niet af. De fascinatie met zeep maken is echter wel gebleven en intussen heb ik er nog heel wat over bijgeleerd. Het idee is om met gietzeep te experimenteren in plaats van om echt zeep vanaf nul te maken. Zo kan ik mij toch al een beetje uitleven, zonder dat er al te veel chemie bij komt kijken.
 • Iedere week een bad mét non-fictie boeken. Het was ook één van de puntjes in 2019 en ik nam niet éxact iedere week een bad, maar toch regelmatig en dat deed deugd. “Waarom zet je het dan op je lijst, Kathleen?” hoor ik je denken. Ik vind het heerlijk om te lezen in bad en kan dan makkelijk een uur aan één stuk lezen zonder afgeleid te raken. Of in slaap te vallen. Het bad bleek ook de ideale plek te zijn om non-fictie te lezen, iets wat ik nauwelijks las in 2020 en ik eigenlijk wel wat gemist heb. Dus een beetje een dubbel puntje: badderen en non-fictie lezen. In totaal zou ik graag acht non-fictie boeken lezen dit jaar, al dan niet in bad. 😀
 • Spelen met zelfportretfotografie. Ergens in april of mei had ik even een mini-obsessie met zelfportretfotografie en dan vooral om leuke momenten met ons gezin vast te leggen. Ik ben vaak de fotograaf van dienst. Hoewel ik dat absoluut niet erg vind, wil dat wel zeggen dat ik zelf vaak niet mee op de foto sta. Of dat we zelden tot nooit met ons drietjes op een foto staan tenzij op een sporadische selfie. Eén van mijn favoriete foto’s van 2020, een foto waar we alledrie gefascineerd kijken naar wat beestjes in een bos, is één van die zelfportretten. En ik wil meer van die beelden. De spontane beelden waar we later met een grote glimlach naar terug zullen kijken.

Er zijn nog wel wat andere zaken die ik wil aanpakken dit jaar of dingen die ik wil proberen. Zo wil ik onze woonkamer eens een grondige make-over geven en wat logischer inrichten (we hebben nu basically een zetel in het midden van de ruimte staan). Ook op professioneel vlak heb ik een aantal doelstellingen. Het afgelopen jaar ben ik er in geslaagd mijn omzet te verdubbelen. Als dat kan in een jaar als 2020 dan vraag ik me af of ik het nog eens kan. En jullie weten intussen allemaal dat ik niet vies ben van een goede uitdaging.

Algemeen gezien wil ik meer produceren en minder consumeren. Je weet wel dingen maken, creatief zijn, schrijven, naaien, fotograferen,… in plaats van doelloos te scrollen op social media. Af en toe moet dat kunnen, maar in 2020 heb ik dat toch nét iets te veel gedaan naar mijn goesting. Mijn 8 van 2020 waren eigenlijk perfect om die slechte gewoonte wat te doorbreken. Dus die trend wil ik de komende tijd graag verder zetten.

Heb jij bepaalde zaken die je wil doen dit jaar? Of heb je het maken van lijstjes met doelstellingen opgegeven na 2020?

You Might Also Like

 • liese

  Ik denk dat we ons allemaal wat hebben laten slieren aan overmatig social media gebruik. Ik wijt dat wel aan het feit dat we zo weinig echte sociale contacten hebben. Dat weekendje alleen weg lijkt me heaven on earth!!!

 • Moederschip

  Mooie plannen! Ik ga van zodra het kan een heel weekend alleen naar zee om 2020 van me af te spoelen. Rond dat emo-eten moet ik ook eens aan de slag, ik ben benieuwd naar jouw zoektocht daarin 🙂

 • Annelies

  Minder werken, of toch gebalanceerder werken 🙂 Nog meer lezen, minder piekeren én zoals elk jaar: minder scrollen op sociale media. Benieuwd hoe hard dat weer gaat mislukken :D.

 • Els Deveuster

  Mooi planning lijstje. Wat je schrijft over jouw relatie met eten, daar herken ik mezelf in. Er staan twee leesdoelen in jouw lijstje, komt er dan ook een nieuwe verbeelding readingchallenge ? Ik deed telkens graag mee.

 • Evi

  Mooi lijstje hoor! Die relatie met eten herken ik heel sterk. En die zelfportretfotografie, daar wil ik precies ook wel wat meer werk van gaan maken 🙂 Ik heb voor mezelf ook wel wat doelen gesteld, die blogpost verschijnt later deze maand 🙂

 • Leen

  Ik weet dat er met advies over gezond eten (om nog maar te zwijgen over 586 verschillende diëten die u enkel maar ongezonder maken) rond uw oren wordt geslagen maar mag ik u de cursussen van Healthy Habits Celien aanraden? Ge moet maar eens Googlen. Ik ben een online cursus aan het volgen rond “ditch the diet” en meer naar je lijf leren luisteren, en binnenkort komt ze met een cursus rond intuïtief eten uit. Ik wil ook graag van mijn eetbuien af en “ah nu hebt ge flink gesport awel als beloning een groooote zak chips” ja nee he. Calorieën tellen doe ik niet meer aan mee, honger lijden ook niet. Dat werkt enkel averechts bij mij. Stilletjesaan geraak ik af van het schuldgevoel dat ik heb door zelfs nog maar naar chocola te kijken!
  Heb ook een lijst gemaakt met voornemens, heel concrete dingen wel want dat heb ik nodig, maar hmm, nog niet content mee, voor het eerst heb ik ook zo’n nutteloos gevoel erbij. Mijn belangrijkste voornemen is een vakantie naar de Alpen! Corona of niet! Ik heb bergen nodig! Voilà.

 • Goofball

  nee ik neem me nooit dingen voor formeel
  maar dit weekend genoten van het uitlezen van een boek en me toen betrapt om er toch een streefdoel aan te koppelen om te zorgen dat ik blijf lezen.

  en ‘k ben al 2 jaar vrij intensief naar de statistieken van mijn stappenteller aan het kijken dus impliciet heb ik daar ook wel een minimumniveau en een streefdoel.

 • Pin It on Pinterest