Gelezen

Het grote taartenboek

Het grote taartenboek

Tijdens de kerstvakantie trokken Het Meneertje en Het Vriendje er af en toe onder hun tweetjes op uit. Eén van hun uitstappen bracht hen bij de plaatselijke bibliotheek. Tussen hun buit zat Het grote taartenboek van Thé Tjong-Khing. Hij illustreerde onder andere verschillende boeken van Guus Kuijer in zijn prachtige tekenstijl en ook de boeken van Vos en Haas werden door hem geïllustreerd.

In dit artikel staan affiliate links. Als je via deze link een product koopt, dan verdien ik daar een piepklein beetje geld aan. Dat geld wordt uiteraard geïnvesteerd in nog meer boeken. Uiteraard.

Het grote taartenboek is een kijk- en zoekboek waarin drie verhalen gebundeld worden. In alledrie de verhalen staat een taart centraal en dezelfde personages keren iedere keer opnieuw terug. Zo bakken mevrouw en meneer Hond altijd de taarten. vZijn er twee ratten die altijd heel wat kattenkwaad uitspoken en is er een klein konijntje dat ongeveer drie kwart van het verhaal aan het brullen is omdat er iets mis is. In het eerste verhaal wordt de taart gestolen, in het tweede verhaal gaan de dieren op picknick en in het derde verhaal loopt een verjaardagsfeestje nogal in het honderd.

En nergens valt er een woord tekst te bespeuren buiten de titels van de drie verhalen.

Dus de eerste keren dat we het boek lazen, verzonnen we er een verhaal bij. We focusten ons daarbij meestal op wat er gebeurde met de taart. Uiteraard vielen ons al wat leuke zijverhalen op. Hoe vaker we het boek lazen, hoe meer die zijverhalen ons begonnen op te vallen en hoe vaker we ons daarop begonnen te focussen. Het konijntje dat allerlei denkbeeldige monsters te lijf gaat, de kameleons die op date gaan, de poedel die zich helemaal opmaakt om uiteindelijk in een rivier te duiken,…

Ik heb het boek intussen al een keer moeten verlengen en ik vermoed dat de kans zeer groot is dat we op termijn dit boek gewoon gaan kopen. We raken het gewoon niet beu. Er valt nog altijd zoveel te ontdekken, zelfs voor ons als ouders. Zo ontdekte ik deze week nog dat mevrouw Hond in het derde verhaal op iedere pagina achter een vlieg aanzit en die maar niet te pakken krijgt. Dat was me nooit eerder opgevallen en we hebben dat boek zo goed als iedere avond al doorbladert. En dat het schaap een minirokje droeg, dat viel ons ook pas deze week op. Ha!

Het is in sneltempo een favoriet van Het Meneertje geworden, maar ik geef toe dat Het Vriendje en ik er ook geen genoeg van krijgen. Een dikke dikke dikke aanrader dus, voor groot en oud, om samen op ontdekking te gaan.

Wie dus dacht dat het hier om een kookboek ging: mispoes.

Je kan het boek waarschijnlijk terugvinden in de plaatselijke bibliotheek (tenzij je bij ons in de buurt woont, dan moet je nog even wachten tot het wordt teruggebracht), maar je kan het ook in de betere boekhandel vinden. Ook online kan je het kopen bij Bol. Daar kost Het grote taartenboek €25,99.

You Might Also Like

 • Hilde

  Wij hebben het boek van de picknick, geweldig! En je blijft inderdaad nieuwe dingen ontdekken.

 • Buitenmus

  Wij hebben ‘Waar is de taart’, echt uren in gekeken 😍

 • Kris10

  Dat lijkt me ook iets voor ons!

 • Lotte

  Die zullen we ook eens gaan zoeken in de bibliotheek! Voorlopig hebben wij de boeken van Rotraut Suzanne Berner dagelijks vast, ze heeft er eentje per seizoen getekend. Ook geweldig, met elke keer dezelfde personages, heel leuke tekeningen met veel details & vooral veel voertuigen en bouwmachines. Een echte topper hier in huis, misschien vallen ze bij jullie ook in de smaak?

  • Kathleen

   Die hebben we al een tijdje in onze collectie maar dat boek is nu dus even uit gratie gevallen. 😉

 • Lien

  Het is ook echt wel een fantastisch boek, destijds ook veelvuldig ontleend uit de bib

 • Goofball

  oh ja geweldig boek!! je blijft ontdekken

 • Pin It on Pinterest