Gemaakt

Pizzadeeg uit de broodmachine

Pizzadeeg uit de broodmachine

Terwijl iedereen tijdens de eerste lockdown obsessief bezig was met brood bakken, was ik obsessief aan het experimenteren met pizzadeeg. Het ging zelfs zover dat Het Vriendje en ik tijdens de middagdutjes van Het Meneertje (waar is de tijd dat Het Meneertje middagdutjes deed) allerhande pizzadeeg recepten samen keken op YouTube. Good times.

En ik leerde veel over pizza maken tijdens die maanden. Zo bleek dat je nooit een perfecte pizza uit een gewone oven kan krijgen, omdat die gewoon niet warm genoeg worden in vergelijking met een steenoven. Maar er waren wel wat trucjes die je kon toepassen om het allemaal wat beter te krijgen. Zo kan je je deeg een nachtje laten staan in de koelkast voor je het gebruikt en kan je je grillstand aanzetten tegen het einde van de baktijd om toch wat meer kleur te krijgen op de bovenkant van je pizza.

Mijn deeg maak ik nog steeds in mijn broodmachine. Iedere Italiaanse mama krijgt waarschijnlijk een zenuwinzinking als ze dat leest, maar kijk.

Benodigdheden voor het deeg

 • 245ml water
 • 2,5 eetlepel olijfolie
 • 3/4 theelepel zout
 • 1,5 eetlepel suiker
 • 490g witte broodbloem
 • 1,5 theelepel instantgist

Benodigdheden voor de tomatensaus

 • Een blik gepelde tomaten
 • Een ajuintje
 • Een teentje of twee, drie knoflook
 • Basilicum
 • Oregano
 • Balsamico-azijn
 • Optioneel: paprikapoeder

Werkwijze

 • Doe eerst het water, de olijfolie, suiker en zout in de mengbak van de broodmachine.
 • Voeg vervolgens de bloem toe en maak daarna een kuiltje in de bloem waar je de gist in doet.
 • Zet je broodmachine op deegstand en laat de machine het boeltje kneden. Mijn machine doet er ongeveer anderhalf uur over, dus je hebt nog even tijd om een boek te lezen of zo.
 • Na een dik uur is het tijd om terug in actie te schieten. Leg je boek opzij en neem er een kleine pot bij. Hak de ajuin en knoflook fijn. Doe wat olijfolie in de pot en fruit de ajuin en knoflook.
 • Voeg vervolgens de gepelde tomaten toe samen met de kruiden en een scheutje balsamico-azijn. Je kan ook nog wat zout en peper toevoegen als dat je ding is. Zelf voeg ik vaak een snuifje paprikapoeder toe, maar dat is waarschijnlijk omdat ik overal paprikapoeder aan toevoeg.
 • Laat dat allemaal maar lekker doorpruttelen op een laag vuur. Roer er af en toe een keer in zodat het niet begint aan te branden. Hoe langer je de saus laat pruttelen, hoe meer die indikt natuurlijk. Je wil nog wel een beetje vloeibaarheid, maar niet te veel anders maakt de saus je deeg te nat.
 • Ondertussen kan je de toppings voor je pizza al beginnen voorbereiden en de oven voorverwarmen op 225°C (of het hoogste wat je oven kan). En leg ook al wat bakpapier op een ovenplaat, tenzij je van plan bent om een ovensteen te gebruiken. Als je een ovensteen gebruikt, zet die dan in je oven van zodra je die aanzet.
 • Eens je deeg klaar is, kan je dat verdelen in bolletjes. Wij maken van deze hoeveelheid deeg twee grote en één kleine pizza voor Het Meneertje, maar wij zijn dan ook grote pizzafans. Je kan er vermoedelijk ook vier gemiddelde pizza’s uit krijgen.
 • Het moeilijkste aan het maken van een pizza vind ik het deeg uitrekken. Ik heb het heel lang met een deegrol gedaan, maar dat is eigenlijk absoluut not done in de pizzawereld. Oeps. Maar het is wel makkelijker, dus you do you. Ik krijg mijn eigen uitrektechniek even niet uitgelegd. Mea culpa.
 • Leg je deeg nu op je voorbereidde ovenplaat en begin de pizza te beleggen. Eerst een laag saus, maar zeker niet overdrijven met de saus. Daarna al de toppings en hierbij geldt ook less is more.
 • Knal de pizza’s in de oven en wacht ongeveer tien minuten. Zet na ongeveer vijf à zes minuten de grill ook aan, maar hou alles goed in het oog. Eens de grill mee begint te doen, kan het snel gaan en we willen geen aangebrande pizza. Nope. Als de korst van je pizza en de kaas bovenop goudbruin is, dan is hij klaar en mag hij uit de oven.
 • Je kan je pizza vervolgens nog afwerken naar keuze: wat basilicumblaadjes, wat olie, wat gedroogde basilicum en/of oregano,… You do you. Hoe je je pizza ook afwerkt, laat het je smaken.

You Might Also Like

 • Sarah

  Ah zelfgemaakte pizza, hier ook minstens een keer per 10 dagen op ons bord! Bij deze nog een manier op eens uit te testen: Wij blijven zweren bij de ‘bak eerst in de pan’-tactiek van Jamie. Qua pizzafilmpjes is dat een redelijk geniaal exemplaar trouwens: https://www.youtube.com/watch?v=K2RB1KcNtAM Daarna gaat ie in de oven (heetste stand) waar we hem op het ovenrek leggen met vlak erboven de bakplaat waardoor de warmte geconcentreerd is. Grill doen we niet, opletten zodat we geen verbrande stukken hebben wel. 😉 Oh en deze saus is ook superlekker: https://smittenkitchen.com/2010/01/tomato-sauce-with-butter-and-onions/

  • Kathleen

   Oelalala! Merci voor alle tips. Daar ga ik eens mee moeten experimenteren. 😀

  Pin It on Pinterest