Gebeurd

De 22 van 2022

De 22 van 2022

Hoewel 2021 niet het beste jaar bleek te zijn voor doelstellingen, maak ik er dit jaar opnieuw. Ik schreef het eerder al: het blijft zo’n fantastische leidraad, zo een lijst met doelstellingen. Het daagt je uit. Het helpt je grenzen verleggen. Het laat je zien waar je je focus op wil leggen en helpt je keuzes te maken.

Ik neem ook een aantal zaken over van vorig jaar, want ik merk dat de rode draad hetzelfde blijft: hobby, gezondheid, huishouden/gezin, werk. Maar het belangrijkste voor mij in het nieuwe jaar wordt om terug wat meer te prutsen en te spelen. Dat is hetgeen ik het meeste heb gemist in 2021. Die gekke projecten tussendoor. Die experimenten zonder doel. Gewoon omdat het kan. Zonder er al te veel over na te denken. Dus dat wordt de focus dit jaar: spelen, prutsen, experimenteren.

 1. 30 boeken lezen. Ieder jaar opnieuw. En onder boeken versta ik ook graphic novels. De enige boeken die ik niet meetel, zijn de boeken die we voorlezen aan Het Meneertje. Anders zou ik héél snel aan honderd zitten.
 2. Eén keer per week bloggen. Ik weet niet of iemand dat gemerkt heeft, maar stiekem was ik daar begin vorig jaar mee begonnen. Ik denk dat ik het twee maanden heb volgehouden. Soit. Ik mis het bloggen. Ik mis dingen vertellen. Ik mis verhalen delen die niets te maken hebben met werk.
 3. Een weekendje alleen weg. Ik heb de smaak te pakken na dat weekendje in november, maar nu wil ik alleen weg. Gewoon even een paar dagen aan een stuk mezelf kunnen horen denken.
 4. Het verhaal dat in mijn hoofd zit voor een kinderboek uitschrijven. Een vier-jarige in huis hebben is zeer goed voor de inspiratie als het op kinderboeken aankomt. Een tijdje geleden was er opeens een idee, maar ik heb er nog altijd niets mee gedaan. Daar moet ik dus eens werk van maken.
 5. Dat verhaal ook illustreren. Want eens je bezig bent, kan je best verder doen, toch?
 6. Een prinsessenjurk naaien. Voor mij. Voor iemand anders. Maakt al niet uit. Ik volg op YouTube best wel wat kostuumontwerpers en I love it! Dus ik wil een prinsessenjurk maken. Al dan niet voor mijzelf.
 7. Iedere maand 1 project naaien om weg te geven. 
 8. Mijn stoffencollectie halveren. Dit puntje en het vorige puntje sluiten bij elkaar aan. Ik heb veel stof in huis. Heel veel. En dan heb ik het niet alleen over het stof dat zich onder ons bed verzameld. Nope. Begin vorig jaar had ik een vaag plan dat ik regelmatig “iets” ging naaien in een maat waar ik zin in had (vooral kinderkledij), dat op Facebook ging gooien en dan konden mensen die het wilden het claimen. Zo kon ik wat naaitechnieken verder onder de knie krijgen, mijn stoffencollectie reduceren én mensen blij maken. Win. Win. Win. Vorig jaar is dat niet gelukt, maar misschien dit jaar wel.
 9. Minstens 1 keer per week naaien. Daar waar ik in 2020 het naaien terug ontdekte dankzij de mondmaskers, kwam er in 2021 nauwelijks iets van naaien in huis. En ik vind dat jammer. Het is voor mij een fantastische manier om even niet met een scherm bezig te zijn. Dus ik wil er wat meer de focus op leggen dit jaar. Het enige nadeel is dat ik het ‘s avonds zo vaak helemaal bekaf ben en bij naaien komt er toch altijd wel wat denkwerk kijken, vandaar dat ik niet “één naaiavond per week” wil zetten. Gewoon… Een naaimoment per week.
 10. Terug wat vaker rijden met de auto. Hoe vaak? Naar waar? Geen idee. Het komt er op neer dat ik sinds de eerste lockdown in maart 2020 welgeteld één keer heb gereden met de auto. En dat was een noodgeval. Jawel. De andere keren dat we ergens naartoe gaan is het doorgaans Het Vriendje dat rijdt. Sja. Ik merk dat door zo lang te rijden, er wel wat drempelvrees is ontstaan.
 11. Dingen ontwerpen gewoon omdat het kan. Bon. Kijk. Ik denk dat hetgeen het meest is gesneuveld bij mij de afgelopen twee jaar “spelen” is. Prutsen. Spelen. Hoe je het ook wil noemen. Alles staat in het teken van ofwel werken ofwel zorgen voor het gezin. En het is net uit dat spelen en prutsen dat ik zoveel energie haal. Het Meneertje en ik waren onlangs een memospel aan het spelen en toen bedacht ik mij: “Oeh, ik wil er eigenlijk ook zo ééntje ontwerpen”. Zo’n zaken dus. Gewoon. Omdat het kan.
 12. Experimenteren met livestreams. Kort samengevat: er is een idee, ik moet het alleen nog uitvoeren. Zoals dat dan gaat.
 13. Resultaten boeken met intuïtief eten. Ik ben keigoed bezig daarmee en wil er ook verder aan werken. Daarbij heb ik begeleiding van een diëtiste. Mijn doel hiermee is om te eten zoals mijn vier-jarige die hier net de bureau binnenkomt met een sappige peer. Het is geen etenstijd. Hij had waarschijnlijk net zin in een peer en dan eet hij een peer. En als hij genoeg heeft van die peer, dan laat hij de rest van die peer liggen.
 14. Journalen met scrapbooking als uitvalsbasis. Opnieuw: er is een idee, ik moet het alleen nog uitvoeren. En er tijd voor vinden en zo.
 15. Wenskaarten maken. Ik denk dat ik algemeen gezien wat meer wil bezig zijn met papier. En lijm. En mijn Cameo.
 16. Een poetshulp nemen. Dat puntje ga ik gewoon ieder jaar laten terugkomen tot we een poetshulp hebben. Nah!
 17. Nieuwe website voor Tuttefrut. Lang verhaal kort: ik trok de stekker uit Tuttefrut, maar merk toch dat ik er nog van alles mee wil doen. Het was altijd een beetje mijn virtuele zandbak waarin ik kon spelen, prutsen en experimenteren. Tegelijk was het ook de plek waar ik mijn kennis kon doorgeven aan anderen. En ik mis het allemaal een beetje. Dus ik wil eens zien wat er allemaal mogelijk is.
 18. Onze woonkamer herinrichten. Ik schreef al in mijn overzicht van 2021 dat het woonkamerproject recent een nieuwe boost had gekregen, maar het is nog niet helemaal wat ik bedoelde. Plus onlangs was ik met iemand aan het praten over hun woonkamerinrichting, waardoor er een vaag plan is ontstaan.
 19. Project zolder in gang zetten. Bon. Nog een plan waar de omstandigheden van de afgelopen jaren wat roet in het eten hebben gegooid. Sja. Herkansing nummer… Drie of zo.
 20. Eén keer per week een fietstochtje maken. Vorig jaar stond er 500km fietsen op de lijst, maar dan ligt de focus heel hard op de afstand. En soms wil ik gewoon even dat ritje naar de plaatselijke stoffenwinkel meetellen als “fietstochtje”. Ook al zijn het maar een paar kilometers.
 21. Bladerdeeg maken. Ik weet niet waarom, maar in mijn hoofd is dat zo één van die dingen die te veel tijd kosten en te ingewikkeld zijn. Maar ik wil graag eens een croissant maken van verse bladerdeeg. Dus dan kan ik best beginnen met bladerdeeg te leren maken, toch?
 22. Tien minuten iedere dag extra bewegen naast het wandelen. Ik zet best wel wat stappen tijdens een gemiddelde schooldag omdat we Het Meneertje te voet naar school brengen. Dus de basisbeweging is er, maar het lijf heeft nood aan wat extra beweging naast al dat stappen. Ik zou dus iedere dag tien minuten iets extra willen doen: roeien, een workout video of yoga video via YouTube, fietsen, mini dansfeestje in de woonkamer,… Iets. Tien minuten.

Op een bepaald moment ga ik geen lijstjes meer maken in de aard van “de X van 20X”, want amaai mijne frak als ik dat in 2065 moet doen. De 65 van 2065. Dat zal zich dan beperken tot “iedere dag zelf mijn sokken aandoen” of iets dergelijks. Maar momenteel is het een fijn format om mee te werken, dus doe ik lekker verder.

Heb jij bepaalde zaken die je wil doen dit jaar? Of heb je het maken van lijstjes met doelstellingen opgegeven na 2021?

You Might Also Like

 • Luus

  Wat je zegt over lijstjes maken, ja, helemaal mee eens! Ik vind het ook fijn om ze toch elk jaar te maken, ook al kijk ik wel of ze me allemaal lukken zonder teveel druk erop. Het is ook fijn om zo door het jaar heen een of twee keer nog eens terug te gaan naar de lijst om te zien wat al gelukt is en of het toch nog wat aandacht nodig heeft. Ik heb zo ook veel beter voor ogen wat echt belangrijk is in mijn leven en de focus en aandacht verdient. Mooi lijstje gemaakt, succes met uitvoeren! 🙂

 • Vera

  Buiten een lijstje voor de winkel maak ik er eigenlijk geen. Misschien toch maar eens werk van maken.
  Wat het bewegen betreft: ik doe al jaren mee aan ‘Nederland in beweging’. Duurt ongeveer 15 min en alle spiergroepen komen aan bod.
  Voor mij een ideale manier om buiten wandelen en fietsen toch iets van extra beweging te hebben. Ik zou zeggen: probeer het eens.

  • Kathleen

   Bedankt voor de tip. Ik zal het eens opzoeken, want “Nederland in beweging” is nét iets minder bekend in België. 😉

   • Vera

    Ik ben geen Nederlandse hoor, ben van het Antwerpse 😉
    Mijn man is hier toevallig op uitgekomen.

 • Annelies

  Ik kwam van zijn leven niet aan 22 dit jaar, dus chapeau daar al voor. Veel succes ermee! Die poetshulp moet je gewoon doen, dan heb je meer tijd voor de andere dingen.
  Zo lang niet met de auto rijden, allez, ik vind dat zo ontspannend. En ik woon zo op de buiten dat ik anders nergens zou geraken, dat ook.

 • Jos van KloskaCreAtief!

  Wat een heerlijke lijst met doelstellingen voor dit nieuwe jaar! Ik ga voor het 3e jaar meedoen aan de 52 Sewing Challenge op Facebook. Dit heeft me de afgelopen jaren zo geholpen om echt elke week ‘me-time’ te maken en lekker achter de naaimachien te kruipen en mijn hoofd leeg te maken. En de rest van de week had ik al voorpret met bedenken wat ik wilde gaan maken, welk stofje ik zou kunnen gebruiken, etc.

  • Kathleen

   Merci voor de tip! Ik heb de Challenge opgezocht. Ziet er leuk uit en kan voor de nodige inspiratie zorgen, alleen weet ik niet of het me zal lukken om iedere week iets af te werken. Misschien moet ik er een 12 Maanden Sewing Challenge van maken. 😉

 • fieke

  Wat leuk dat je weer wat vaker wil bloggen! En fijn lijstje is dit. Vooral dat kinderboek lijkt leuke en ook wel spannend en al. Als je ooit een proeflezertje/proefvoorleesmama nodig zou hebben, wij zijn kandidaat :-).
  Succes met het autorijden. Hier lag dat ook jarenlang stil, maar het is maar door het vaak / bijna dagelijkse te doen dat je die ‘angst’ overwint.
  Echte doelen werden hier niet gesteld, maar zo’n weekendje alleen weg, dat lijkt me wel hemel op aarde eigenlijk! Ik maakte een vision board met ‘groei’ als woord voor het jaar, maar eigenlijk wil ik enkel werken aan sterker worden na de burn-out, en verder met persoonlijke groei bezig zijn. Een beetje heel erg vaag, maar die doelen bezorgen me voorlopig nog even te veel druk of zo. Volgend jaar misschien weer :-).

 • Leen

  Dat zijn keileuke voornemens – die prinsessenjurk! ik ben in eentje getrouwd dus ik snap uw excitement – en hoera voor meer bloggen! En gewoon doen he, die poetshulp; dan hebt ge ineens tijd om te bloggen. Voilà, twee puntjes in één klap. Ik heb niet meer met de auto gereden sinds voor corona, op dat proefritje met een auto van de garage na, onlangs. Ik steek de schuld op het lief die een bedrijfsauto zonder automatique kreeg want ik was net gewend om zonder pook te rijden en terug rijden mét pook omg, ge moet al op zoveel letten, mijn hoofd kan dat niet aan ofzo? Dus ja. De drempel is hier gigantisch.

 • 22 dingen die ik wil doen in 2022 - Heartfully Conscious

  […] zacht uitgedrukt, een heel turbulent jaar geweest. Des te meer dat ik klaar ben voor 2022.Dankzij Kathleen werd ik geïnspireerd om een lijstje te maken met 22 dingen die ik dit jaar wil doen. Ben je […]

 • Pin It on Pinterest