Gebeurd

Hoe ik al vier weken iedere dag tien minuten piano speel

Piano

Kijk, het stond niet bepaald op mijn planning om dit jaar piano te leren spelen. Vorig jaar kocht Het Vriendje een piano en die staat te pronken in onze woonkamer. Hij begon vol goede moed te oefenen aan de hand van verschillende muziekboek die een vriend hem had aangeraden.

Ik bleef ondertussen verschillende keren per dag reclame krijgen voor een app waarmee je kon leren piano spelen. Ergens vorig jaar installeerde ik die app en begon wat op de piano te tokkelen. Blijkbaar vond ik dat wel plezant. Uiteraard was het een betalende app. Na lang wikken en wegen besloot ik er toch niet in te investeren.

Ik heb nooit een muziekinstrument leren spelen, buiten dan die vervloekte blokfluit ergens in het middelbaar. Door die muzikale opvoeding in het middelbaar kan ik een piepklein beetje noten lezen, maar lang niet genoeg om vlot een partituur te lezen. Bij mijn gastgezin in IJsland stond ook een piano met een muziekboek. In dat boek stond “Somewhere over the Rainbow”. Met mijn beperkte notenleer kon ik de noten ontcijferen. Ettelijke middagen na school heb ik daar aan de piano gezeten om uit dokteren welke toets overeen kwam met welke muzieknoot om dan vervolgens dat liedje te leren spelen.

Dat was zo’n beetje mijn ervaring met piano tot nu toe.

Maar aan het begin van dit jaar kreeg ik opnieuw diezelfde reclame te zien voor die ene app. Alleen werd er een kortingscode vermeld. Dus dacht ik: “Awel ja, waarom niet?”. Ik schafte mij een jaarabonnement aan en nadat de ein-de-loze kerstvakantie ein-de-lijk gedaan was, begon ik er aan. Iedere avond een tiental minuten, soms zelfs langer. Soms zelfs zo lang dat Het Vriendje “ge weet toch dat ge al keilang aan het spelen zijt he?” moest vragen.

Het leuke aan de app in kwestie is dat je piano leert spelen aan de hand van liedjes die je kent. Het boek van Het Vriendje staat al weken open op “Alles blij maakt de mei”. Onlangs was ik dat aan het spelen en ik had eigenlijk geen idee of ik dat wel juist aan het spelen was, want hoe klinkt dat lied? Terwijl je in de app Disneyliedjes en classics speelt die je maar al te goed kent. Je weet wel, Diep in de zee, al die sardientjes zijn ook mijn vriendjes, jippiejajee. En van die toestanden. Soms zijn het de volwaardige nummers, soms zijn het vereenvoudigde versies, maar altijd herkenbaar. 

Dus opeens werd piano spelen een hobby waarin ik mijn zen vind. 

Meestal toch, want sinds het linkerhand er wat vaker bij komt kijken en mijn pinkje van mijn rechterhand zich al een keer wat verder moet strekken, is het toch… uitdagender geworden. Ik probeer de dode componisten niet te laten draaien in hun graf of de levende muzikanten hun oren niet te hard te laten fluiten wanneer ik één van hun liedjes probeer te spelen. Alleen vrees ik dat Leonard Cohen z’n oren de afgelopen dagen wel héél hard hebben gefloten, want ik krijg Hallelujah maar niet onder de knie. 

Sorry, Leonard. Ik doe mijn best.

Het allerfijnste aan deze nieuwe hobby is dat er geen doel is. Absoluut geen doel. Ik wil niet een bepaald nummer kunnen spelen tegen een bepaald moment. Ik wil niet opeens een optreden kunnen geven. Er is geen druk. Het is gewoon iets wat ik doe. Iedere dag een beetje. Zonder einddoel, maar gewoon omdat het kan. En het is lang geleden dat ik mijn tanden in iets nieuws heb gezet, iedere dag, zonder einddoel, gewoon omdat het kan. 

Vandaag kreeg ik de melding in de app dat ik al vier weken iedere dag heb gespeeld. Sja. Time flies by when you are having fun.

You Might Also Like

 • Tine

  Welke app is het?
  Ik ben ook begonnen met piano spelen. En zoek iets om de zomervakantie te overbruggen met leuke dingen.
  Ik had vorige zomer wat apps geprobeerd, maar niet echt iets gevonden wat me aanstond…

  • Kathleen

   Er zijn inderdaad heel wat van dat soort apps te vinden! Ik heb gekozen voor SimplyPiano.

 • josie

  Leuk! Ook benieuwd naar de app!

  Ik heb gespeeld als kind en ben dan gestopt na een jaar of 6. Mijn dochter is nu net begonnen met muziekschool en ik oefen nu met haar mee. En voorlopig lukt dat prima. Het is wel weer wat ontcijferen op die noten, na al die jaren zonder oefening, maar het komt toch terug.

 • Kris10

  Leuk om te horen dat je er plezier aan beleeft! Ik speel zelf al muziek van in de lagere school en hoop Felix er ook ooit warm voor te maken.
  Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken over Cohens oren. Hij zit ook in de categorie omdraaien in zijn graf.

  • Kathleen

   Het Vriendje zei het gisteren ook dat Cohen al een tijdje overleden is. Ik blijf nog even in de waan dat dat niet zo is. 😔

 • Mie

  Wil je vertellen welke app ? Ik heb twee jaar les gehad maar sindsdien staat de piano te verkommeren. Ik vind het moeilijk om op je eentje vooruitgang te maken. Thx,

  • Kathleen

   Ik heb gekozen voor de app SimplyPiano, maar er zijn er nog andere te vinden. Je kan ze altijd even uittesten en zien welke het beste voor jou werkt. Hopelijk vind je zo dan terug de motivatie om piano te spelen!

 • Klara

  Wat? Diep in de zee?? Must. Have. This. App.

 • Evi

  Oh wat leuk zeg! Als kind en tiener heb ik alle jaren van de muziekschool doorlopen en leerde ik dwarsfluit spelen. Maar toen ging ik naar de universiteit en verzamelde dat instrument sindsdien alleen maar stof. Wat eigenlijk wel wat jammer is. En sinds jouw blogpost ben ik me aan het afvragen of ik het verleerd zou zijn of niet, dat dwarsfluit spelen 😉

 • Leen

  O piano is het instrument dat ik stiekem altijd al heb willen leren bespelen! Ik heb ook niet meer notenleer gehad dan jij, maar dat is wat me afschrok om iets met muziek te gaan doen: als je naar de muziekschool wou, moest je eerst door één (of zelfs twee?) jaar notenleer worstelen, en dat zag ik echt niet zitten. Dus is er nooit iets mee gebeurd. En nu bestaan er natuurlijk allerlei handige manieren om het op je eentje te leren… maar een piano kopen durf ik dan weer niet, wat als het niks wordt? :p

 • Pin It on Pinterest