Gebeurd

De ontdekking van de digitale bib

De digitale bibliotheek

Ergens eind vorig jaar was ik aan het rondklikken op de website van onze plaatselijke bib. Ik wilde namelijk heel graag “Dag liefje, met Mila gaat alles goed en ik klungel lekker verder” van Stefaan Degand lezen. Hoewel dat boek als “beschikbaar” stond, had ik het nergens in de rekken gevonden. Op de website las ik dat het enkel digitaal beschikbaar was.

Na wat rondklikken ontdekte ik een hele nieuwe wereld: de digitale bib. Ik weet niet of ieder lid van iedere bibliotheek in Vlaanderen toegang heeft tot die digitale bib, maar boy oh boy, wat een openbaring. Je logt er op in en opeens kan je e-boeken zomaar uitlenen alsof het niets is. Fictie, non-fictie, jongerenboeken, Nederlands, Engels,… You name it. Je kan er zelfs kookboeken uitlenen! Hoe cool is dat? Het is niet volledig hetzelfde aanbod als in de gewone bib, maar het aanbod is vrij uitgebreid.

In tegenstelling tot de gewone bib, mag je maar twee titels per keer uitlenen. Je kan ze zelf wel makkelijk terug brengen met een klik op de knop of als de uitleentermijn is verstreken, worden ze vanzelf binnen gebracht. Dus je gaat nooit meer een boete krijgen omdat je een boek vergeet binnen te brengen. Hoppa! Dankzij de filters kan je enkel de beschikbare titels weergeven, zodat je niet iedere keer teleurgesteld wordt wanneer dat ene boek dat je zo graag wilde lezen er toch niet blijkt te zijn (been there, done that). Je kan makkelijk zoeken per genre en kan zelfs een melding krijgen wanneer een boek terug binnen is, zodat jij het kan lenen.

Ik merk dat ik regelmatig eens ga snuisteren in de digitale bib en daar dan boeken uitleen. Het aanbod is vrij uitgebreid, dus er is altijd wel iets interessants te vinden. Van YA tot klassiekers tot kookboeken. Van zeer recente titels tot al wat oudere titels. Zo las ik intussen het boek van Stefaan Degand, maar ook een aantal Bridgerton boeken en begon ik in een aantal boeken te lezen die op het eerste zicht interessant waren, maar op het tweede zicht toch niet de moeite waard waren. Het zorgt er voor dat ik al een keer iets anders lees dan waar ik normaal gezien naar zou grijpen. Zo ben ik momenteel bezig in Flessenpost uit Reykjavik van Laura Broekhuysen, een Nederlandse die in IJsland woont. Veel van haar ervaringen zijn bijzonder herkenbaar.

Om maar te zeggen: ik ben fan van die digitale bib. Grote fan. We bezoeken de plaatselijke bib nog wel altijd voor prentenboeken voor zoonlief en graphic novels voor mezelf, maar de meeste boeken die ik lees, komen tegenwoordig uit de digitale bib. Sja. De laatste maanden heb ik dus voornamelijk e-boeken uit de digitale bib gelezen en heb ik bijna geen nieuwe e-boeken gekocht. Zo blijft er wat meer van mijn boekenbudget over dat ik dan kan besteden aan graphic novels of prentenboeken van Het Meneertje. Win-win noemen we dat!

Moest jij die digitale bib nog niet ontdekt hebben, dan kan ik je warm aanbevelen daar eens werk van te maken.

 

You Might Also Like

 • Cindy

  Is inderdaad geweldig hè! Ik twijfelde steeds om een e-reader te kopen uit schrik om dan weer veel boeken te kopen, maar sinds de digitale bib ben ik grote fan 🙂 Heb zelfs al dikke boeken die in de kast staan uitgeleend voor e-reader om dan tegelijk te kunnen lezen maar bijvoorbeeld op trein dan niet te moeten sleuren met het zwaarste boek…

  • Kathleen

   Haha! Idem hier! Ik heb ook al boeken uitgeleend die in mijn kast staan, gewoon zodat ik ze kan lezen op de e-reader. Veel makkelijker. 😁

 • Liese

  Maar allee, ik heb mij eventjes door de installatie geploeterd en nu lees ik gewoon gratis via mijn kobo libra.
  Merci voor die tip!!!

 • Anna Helena

  De digitale bib ontdekte ik vorig jaar en idd: hoe goed is die hé! Ik ben fan en hoop er nog lang gebruik van te kunnen maken.

 • Sara

  Hoi Kathleen, de meeste bibliotheken bieden de e-boeken aan. Je vindt een kaartje met alle deelnemende bibs op https://bibliotheek.be/e-boeken.

 • Annelies

  Ik ben ook grote fan!

 • zwartraafje

  Ik heb er al meerdere enthousiaste reacties over gelezen maar heb er tot nu toe steeds aan weerstaan vermits er hier nog zoveel ongelezen boeken op me staan te wachten. Hierdoor ben ik ook al super lang niet meer in de plaatselijke bib geweest want zodra ik daar rondsnuister ontdek ik uiteraard weer heel wat boeken die ik mee naar huis wil nemen. Anderzijds is het Engelstalige aanbod daar vrij klein en zijn er in die categorie behoorlijk wat boeken die ik wel wil lezen maar niet persé wil kopen. Misschien moet ik het dus toch maar eens proberen.

 • Goofball

  Moh…dat moet ik eens gaan bekijken. bedankt voor de tip

 • Véronique_Bijengezoem

  goeie tip, weet je of dit ook op een Kindle kan?

 • Pin It on Pinterest