Gebeurd

Vijfletterwoorden die beginnen met een P en eindigen op een A

Vijfletterwoorden

Het Vriendje en ik zijn sinds kort op de Wordle-trein gesprongen. Iedere middag na ons eten pakken we onze smartphones erbij en zoeken we het vijfletterwoord van de dag. Hij op zijn telefoon. Ik op de mijne. Zonder elkaar te helpen. Blijkbaar zijn wij dan nu officieel een oud koppel. Yup.

Meestal beginnen we met Wordle, maar eens we dat Engelse woord hebben gevonden, schakelen we over naar Woordje.be, de Nederlandstalige variant. Het concept blijft hetzelfde. Je zoekt een woord van vijf letters en je begint met niks. Nada. Noppes. Je kiest zelf een woord om mee te beginnen. Gaandeweg krijg je dan letters die geel of groen worden of grijs blijven. De gele letters zijn letters die voorkomen in het woord, maar niet op de juiste plaats staan. De groene letters zijn letters die op de juiste plaats in het woord staan. En de grijze letters die komen gewoon niet voor in het woord.

Good ol’ Lingo met andere woorden.

Soms zorgen die rondjes Wordle en Woordje hier heel wat doldwaze momenten. Het Vriendje vindt de woorden doorgaans sneller dan mij. Ik ga blijkbaar keihard in tunnelvisie op woorden. Gisteren was daar een mooi voorbeeld van. Ik zat al minutenlang naar mijn scherm te staren, toen Het Vriendje: “Ah! Ik heb het!” zei.

“Jamaar, hoe?! Ik ken toch geen andere vijfletterwoorden die beginnen met een P en eindigen op een A?!” mopperde ik. Ik had “poema” in gegeven en de P en de A waren juist. Alle andere letters stonden grijs. En mijn hoofd kon écht geen ander woord verzinnen. Echt niet.

“Ken ik het woord?” vroeg ik aan Het Vriendje.

“Je kent het woord heel goed,” antwoordde hij met een grijns terwijl hij op stond om nog iets te gaan halen uit de keuken.

“Maar ik ken alleen maar poema!” zei ik verslagen.

Ik denk dat Het Vriendje toen een beetje medelijden met mij begon te krijgen, want hij gaf me één van de woorden die hij had ingegeven die hem tot de juiste oplossing had gebracht. Daarin blonk een mooie letter N op de juiste plaats.

“Aaah… Pinda! Pinda ken ik. Pinda ken ik zelf heel goed,” lachte ik, want ja, pinda’s dat kennen we hier maar al te goed ten huize Verbeelding. Pindakaas. Pindanootjes. Pindakoekjes. Pinda-allergie. We kennen pinda’s hier maar al te goed.

Om maar te zeggen, lieve mensen, ik ken wél nog andere vijfletterwoorden die beginnen met P en eindigen op een A (panda, is er ook ééntje!), maar blijkbaar wou de bovenkamer gewoon even niet functioneren. Sja. Kan gebeuren.

You Might Also Like

  • zwartraafje

    Haha, dat had ik dus met het Woordle-woord van gisteren. Om de een of andere reden vind ik de Nederlandstalige versie vaak moeilijker dan de Engelse. Geen flauw idee waarom want het is toch wel echt mijn moedertaal maar sommige dagen zit ik echt naar dat scherm te staren en wil er me niets te binnenschieten. Op andere momenten dan weer wel: pasta, podia, polka, pizza, pappa, … Maar dus meestal net niet wanneer ik het woord zelf moet vinden. Ik heb er trouwens al meermaals van versteld gestaan hoeveel pogingen je nodig kan hebben om het juiste te vinden terwijl je al 4 groene gevonden hebt. Er zijn echt super veel 5 letterwoorden die maar één letter verschillen van elkaar.

  • Pin It on Pinterest