Gelezen

The Mad Women’s Ball

Mad Women's BallAf en toe kom je een boek tegen waarvan je denkt: “Yes, dit wordt een topper!”. Je zet je tanden er in, je leest de eerste helft en plots komen er een hele hoop andere boeken op je pad waardoor je dat ene boek toch maar even opzij legt. Als je het boek dan maanden later terug oppikt, denk je opnieuw: “Ah ja, juist! Dit was een topboek!”, maar uiteindelijk blijkt dat het toch eerder matig was. The Mad Women’s Ball van Victoria Mas was dus zo’n boek.

In dit artikel staan affiliate links. Als je via deze link een product koopt, dan verdien ik daar een piepklein beetje geld aan. Dat geld wordt uiteraard geïnvesteerd in nog meer boeken. Uiteraard.

1885. Heel Parijs is in de ban van dokter Charcot en zijn openbare hypnosesessies, waarbij hij gek of hysterisch verklaarde vrouwen behandelt in het Salpêtrière. Ieder jaar wordt er in het Salpêtrière een bal georganiseerd, het Bal der Gekken, waarbij de rijken van Parijs zich mogen vergapen aan de hysterische, depressieve en andere geestesgestoorde dames. Eugenie is één van de vrouwen die door haar familie wordt achtergelaten in het instituut nadat ze aangeeft geesten te zien en er mee te kunnen praten. Maar wanneer ze boodschappen van de overleden zus van hoofdverpleegster Genevieve begint door te geven, begint Genevieve aan de vooravond van het bal te vermoeden dat Eugenie misschien wel de waarheid spreekt.

Het boek op zich leest vlot weg, wat altijd fijn is. De setting is interessant en de personages zijn ondanks dat het een dun boek is goed uitgewerkt. Het is een beetje beklijvend om stil te staan bij hoeveel mensen, in dit geval vrouwen, vroeger op die manier werden “weggestoken” in een gekkenhuis en hoeveel misbruik dat daar gebeurde. Eugenie kwam van een rijkere klasse waar het helemaal not done was om uit de toon te vallen, maar evengoed vrouwen die van minder goede afkomst waren, kwamen in zulke instituten terecht zodra ze een beetje uit de toon vielen.

Het verhaal bouwt mooi op naar het einde, het bal zelf. Als lezer ging ik er daarom vanuit dat er op dat bal iets groots gebeuren zou. Mijn hoofd ging al helemaal richting een Carrie-achtig einde, want we zaten toch wel met een gelijkaardig, paranormaal kantje. Maar helaas bleef ik op mijn honger zitten. Het einde was nogal rommelig, eerder saai en voorspelbaar. Geen druppeltje varkensbloed te bekennen.

Dus ja, op zich een interessante historische roman, maar ik had wat meer verwacht van dat paranormale kantje.

The Mad Women’s Ball kan je ook terugvinden in het Nederlands onder de titel Het bal der gekken. Kijk zeker eens in je plaatselijke bib of boekenhandel of ze het hebben. Online kan je het vinden bij oa. Bol.com. Daar kost de hardcover €22,99 en het e-boek €12,99, tenzij je een Kobo plus abonnement hebt, want voor abonnees is het gratis.

You Might Also Like

Pin It on Pinterest