Jaren geleden las ik The Miniaturist van Jessie Burton en hoewel een groot deel van de lezers van dat boek er niet bepaald laaiend enthousiast over was, had ik er wel van genoten. Er was een mysterieus kantje dat me wel wist te bekoren. Dat in combinatie met Amsterdam en de historische setting, maakte het voor mij af.
Ergens in 2017 verscheen er dan de BBC mini-serie die het boek verfilmde. Die mini-serie keek ik een paar jaar geleden en het was fijn om de personages en het verhaal tot leven te zien komen. Dus The Miniaturist zat nog redelijk vers in mijn hoofd toen Katrien me liet weten dat er een vervolg op was, The House of Fortune.
In dit artikel staan affiliate links. Als je via deze link een product koopt, dan verdien ik daar een piepklein beetje geld aan. Dat geld wordt uiteraard geïnvesteerd in nog meer boeken. Uiteraard.
Achttien jaar na de gebeurtenissen uit The Miniaturist gaat het niet zo geweldig met de familie Brandt die nog steeds in het huis aan de Gouden Bocht woont. Petronella probeert de schijn hoog te houden voor de buitenwereld, maar ze moet steeds meer zaken verkopen om rond te komen. Thea is intussen achttien en heeft het moeilijk om haar plaats te vinden in de wereld als gekleurde jonge vrouw. Gelukkig vindt ze de liefde in de armen van de decorontwerpen van het theater. Maar dan wordt de familie Brandt uitgenodigd op één van de exclusiefste bals van Amsterdam en plots verschijnen er weer mysterieuze pakjes voor de deur van het huis aan de Gouden Bocht.
Het was fijn om deze personages nog eens te mogen lezen en te ontdekken hoe het achttien jaar later met hen gaat (niet zo goed dus). Heel wat herinneringen aan het vorige boek kwamen terug naar boven en daardoor begon ik dit boek natuurlijk te vergelijken met het vorige.
En er mist toch iets wat het vorige boek wél had voor mij. Het mysterieuze kantje van “wie is de miniaturist? Wat drijft haar?” is nauwelijks aanwezig in deze opvolger en dan wordt het verhaal plots heel saai en zelfs wat langdradig, zo blijkt. Daarnaast zijn er een aantal plotwendingen die ontzettend voorspelbaar waren. Ik denk dat het verhaal even interessant was geweest als je de eerste dertig procent en de laatste tien procent had gelezen.
Maar moest de BBC een mini-serie maken van dit vervolg, dan ga ik dat natuurlijk wel kijken, al is het maar voor de kostuums.
The House of Fortune kan je ook terugvinden in het Nederlands onder de titel Het huis aan de Herengracht. Kijk zeker eens in je plaatselijke bib of boekenhandel of ze het hebben. Online kan je het vinden bij oa. Bol.com. Daar kost de paperback €23,99 en het e-boek €4,99, tenzij je een Kobo plus abonnement hebt, want voor abonnees is het gratis.