Gebeurd

De gelukkigste mens ter wereld

Een paar weken geleden stond ik te praten met een andere mama aan een buitenschoolse activiteit van zoonlief. Ze vertelde over de drukke agenda die ze heeft door de hobby’s van haar kinderen en dat ze zo blij was dat ze een nieuwe poetshulp had gevonden.

Deze tekst verstuurde ik afgelopen vrijdag naar mijn mailinglijst. Die is was meer gericht op ondernemers, vandaar de verwijzing naar de ondernemerswereld. Maar ik vond dit schrijfsel goed genoeg om hier ook te delen en ik kus nog steeds mijn pollekes voor de poetshulp. De dubbele oorontsteking is intussen bijna weg dankzij een antibioticakuur. Oef.

“Dat staat ook al lang op mijn lijstje, zo’n poetshulp” zei ik. Volgens mij ben ik al zeker vier, vijf jaar tegen Het Vriendje aan het zeggen dat ik graag een poetshulp zou willen, want bekentenis van de dag: ik ben geen poetswonder. Alles behalve zelfs. Ahum. Mijn talenten liggen ergens anders en met een gezin, een zaak, redelijk drukke weekends en af en toe ook eens willen rusten, is het niet altijd evident om aan de grondige poetsbeurten toe te komen. De ene moment lukt het dus wat beter om het huishouden onder controle te houden dan de andere.

De mama waarmee ik aan het praten was, liet meteen weten dat haar poetshulp vanaf april nieuwe opdrachten zocht. Dat moest ze geen twee keer zeggen. De volgende werkdag stond ik bij het plaatselijke huishoudhulpkantoor waar de poetshulp in kwestie bij was aan gesloten en liet daar weten dat ik haar diensten wel kon gebruiken.

Afgelopen dinsdag kwam ze voor de eerste keer. In vier uur tijd poetste ze het hele huis, van boven tot onder. Stof dat al maanden aan het verzamelen was, werd eindelijk weggeveegd. Kranen fonkelden. De vloer was zo proper dat je er waarschijnlijk van kon eten. Vensterbanken die nét niet bedolven waren onder dorre blaadjes van kamerplanten, werden weer zichtbaar (ok, misschien lichtjes overdreven).

“Ik wist zelfs niet dat die parket kon blinken” was de uitspraak van  Het Vriendje.

Was het omdat ik volop aan het pms’en was, omdat ik stikkapot ben door te vechten tegen een dubbele oorontsteking of gewoon omdat ik een last van mijn schouders voelde vallen? Ik weet het niet, maar ik heb in ieder geval een stevig potje gejankt bij het zien van mijn propere huis.

Als je al een tijdje het online ondernemersveld volgt, dan zal je ongetwijfeld al een keertje op een coach of een guru gestoten zijn die het heeft over vrijheid. Blijkbaar is dat dé reden bij uitstek om aan het ondernemerschap te beginnen, omdat je meer vrijheid wil. Ik weet niet of dat bij jou zo is, maar bij mij is dat nooit de hoofdreden geweest. Ik wil gewoon mooie, converterende websites maken die andere mensen helpen om hun doelen te bereiken. En soms wil ik gewoon mooie dingen maken. Punt.

Maar ik ben ook altijd op zoek naar rust in deze ietwat onrustige wereld. Rust en vrijheid zijn niet zo heel anders. De term “financiële vrijheid” betekent uiteindelijk niet zoveel meer dan gemoedsrust vinden in je financiën. Toch? Of “de vrijheid hebben je eigen tijdsindeling te kunnen maken” is vrijwel synoniem aan “het wat rustiger aan kunnen doen wanneer jij het nodig acht”.

Voor de één betekent het dat je kan werken op verre, exotische locaties. Voor de ander betekent het dat je iedere middag aan de schoolpoort kan staan om je kroost op te pikken. Voor iemand anders betekent die vrijheid misschien dat je maar vier uur per week moet werken. Nog anderen vinden een heel team getalenteerde medewerkers hebben dan weer het summum van vrijheid.

En voor iemand anders kan het dan weer betekenen dat je na jaren en jaren en jaren ein-de-lijk een huishoudhulp kan inschakelen. Ein-de-lijk. Huishoudelijke vrijheid. Huishoudelijke rust. Hoe je het ook wil noemen, ik kus mijn twee pollekes.

Nu nog van die dubbele oorontsteking af geraken en ik ben de gelukkigste mens ter wereld.

You Might Also Like

 • Leen

  Ik zou niet weten wat doen zonder poetshulp amai 🙂
  Maar als ik lees dat die van u een heel huis in 4u kuist dan vraag ik mij af wat de onze dar 8u voor nodig heeft… Hmm.

  • Kathleen

   We hebben een eerder klein huis. Misschien ligt het daar aan 😅

  Pin It on Pinterest