Gelezen

Malvarina wil een heks worden

Vorige week zaterdag waren we in Dreamland omdat we een kadootje zochten voor een jarige. Ik weet niet of iedere Dreamland een boekensectie heeft, maar de Dreamland in Leuven heeft er zo ééntje en het spreekt voor zich dat ik daar altijd even ga neuzen. Het zijn voornamelijk kinder- en jeugdboeken, maar aangezien zoonlief volgend schooljaar naar het eerste leerjaar gaat en dus zal leren lezen, keek ik even bij de “leren lezen” boeken.

Eén boek in het bijzonder trok mijn aandacht: Malvarina wil een heks worden. De illustratie op de cover is helemaal mijn ding: leuke kleuren, toffe personages, een beetje griezelen,… Ik begon door het boek te bladeren en tot mijn verbazing stonden er nog veel meer van die prachtige illustraties in. Full color en al. Ik voelde mezelf oud zijn en denken: “In mijnen tijd waren we al blij met een paar zwart wit illustraties!”. Dus ergens heel diep in mij begon een kleine boekenworm te gillen. Zo’n mooi boek! Over een meisje dat een heks wilde worden! Dat kon ik toch niet laten staan! Komaan!

Uiteraard zette ik het boek terug. Ik ben volwassen. Ik ben rationeel. Ik weet dat ik niet zomaar een kinderboek moet kopen omdat ik het mooi vind. Ik heb al genoeg ongelezen boeken thuis. En mijn kind kan nog niet lezen, dus hem kan ik nog niet als excuus gebruiken om leesboeken te kopen.

Maar toen we thuis kwamen, moest ik nog steeds aan dat boek denken. En de volgende dag moest ik ook nog steeds aan dat boek denken. Dus checkte ik of ze het in de plaatselijke bib hadden via de website van de bib. Helaas. Toen ik maandagochtend nog steeds aan dat boek aan het denken was (obsessed much?), besloot ik naar de boekhandel om de hoek te trekken en te kijken of ze hem hadden. Als ze een exemplaar hadden, zou ik het kopen. Anders zou ik het loslaten.

En zo kwam het dus dat ik Malvarina wil een heks worden kocht en las. Jawel. Mijn innerlijke zeven-jarige boekenworm is door het dolle heen. Uiteraard. Hoe kan het ook anders?! En mijn zevenendertig-jarige zelf die kan alleen maar denken hoe geweldig kinder- en jeugdboeken tegenwoordig wel niet zijn en hoe graag ze zelf zoiets zou schrijven en illustreren.

Malvarina is een geweldige mix tussen een prentenboek en een leesboek. In principe zou je het zo kunnen voorlezen aan jongere kinderen die zelf nog niet kunnen lezen, maar eens ze het lezen onder de knie hebben kunnen ze er zelf mee aan de slag. Het is een tof verhaal over een meisje dat heks wil worden, maar daarom niet zozeer in de voetsporen wil treden van de drie heksen die haar opleiden. Zo geeft ze altijd een eigen draai aan de opdrachten die ze moet uitvoeren om een heks te worden.

Binnenkort trek ik eens naar de plaatselijke bibliotheek om te kijken wat ze nog allemaal van boeken hebben voor deze leeftijdscategorie, want oh boy oh boy, blijkbaar is dit dus mijn ding en geeft het mij goesting om terug fictie te schrijven én te tekenen.

You Might Also Like

  • Kris10

    Ik zou het ook gekocht hebben 🙂 Of de bib tippen om het te kopen want dat kan ook. En dan laat de bib weten dat jij het als eerste mag lezen.

  • Pin It on Pinterest