Gemaakt

Safariquilt // Het plan

De Safariquilt - het plan

Ik kan hier in cirkeltjes blijven gaan over hoe ik te weinig tijd en energie heb om dingen te maken of ik kan er iets aan doen. Zelf ben ik niet zo’n fan van zagers en klagers en net iets meer fan van doeners. Dus dit weekend zat ik even neer, nam er een notitieboekje bij en schreef een aantal volgende stappen neer voor zaken die ik graag wil maken. Eéntje van die zaken is een quilt.

Back in the day heb ik een aantal miniquilts gemaakt voor Little Quilts of Love, een project dat kleine troostdekentjes maakt voor doodgeboren kindjes. Ik weet eerlijkgezegd niet of dat project nog loopt, maar in 2011 maakten we met het Leuvens Stiksel een aantal van die dekentjes (de foto’s bij die blogberichten zijn blijkbaar verdwenen 🤷‍♀️). En sindsdien was er een fascinatie voor quilts. Met eenvoudige geometrische vormen een grafisch geheel maken, ja, dat sprak me wel aan. Het deed me wat denken aan zo’n tangram puzzel waar je allerhande figuren kan maken uit een paar driehoeken, een vierkant en een parallelogram.

Dus te pas en te onpas denk ik: “Ik ga een quilt maken!”. En ergens heb ik er zelfs nog een onafgewerkt exemplaar rondslingeren dat ik begon te maken tijdens een naaiweekend toen ik vijf weken zwanger was van zoonlief. Ahum. Kuch.

Toen ik een paar weken geleden terug de kriebel kreeg om een quilt te maken, bedacht ik me dat ik een tijd terug op een Stoffenspektakel een aantal katoenen lappen had gekocht bij een lappenkraam. Je koopt daar een aantal voorgeknipte lappen met een bepaalde afmeting voor een bepaalde prijs en natuurlijk is er altijd wel een korting. Als je vijf lappen koopt, krijg je er ééntje gratis. Dat soort kortingen. Je weet wel.

Ik vond de lappen in kwestie nogal snel terug en vond het nog altijd een leuke combinatie van kleuren en motiefjes. Het thema was duidelijk “safari”. Vraag me niet hoe ik er bij kwam om dat thema te kiezen, maar ik vermoed dat ik oorspronkelijk iets wilde maken dat ik kado wilde geven aan iemand. Een geboortekado misschien? Wie zal het zeggen. Er werd nooit een plan gemaakt, vermoed ik.

Afgelopen weekend werden de stoffen gewassen en gestreken zodat ze klaar zijn om mee aan de slag te gaan. Daarna werden ze nog eens opgemeten (50cm op 140cm en niet 150cm zoals ik dacht, boe) en kon ik beginnen puzzelen aan een ontwerp. Ja, ik zou gewoon op Pinterest een quiltontwerp kunnen zoeken en dat gebruik, maar where’s the fun in that?! Dus rekende ik, puzzelde ik en maakte een ruwe schets van de quilt in Illustrator. Ik twijfelde even tussen de linkse optie en de rechtse optie, maar uiteindelijk werd de knoop doorgehakt en besloot ik voor de rechtse optie te gaan.

Dus nu is er een plan. Dat is al een goed begin, lijkt me. Stap twee is tienduust vierkantjes snijden uit die lappen stof. Dat kan ik vermoedelijk wel een keer op een avond (of twee, drie) doen met een serieke of film in de achtergrond. To be continued!

You Might Also Like

  • Emmely

    Als je nog geen tienduust vierkantjes hebt gesneden dan is er een snellere manier om een ontwerp als dit te maken. Omdat de kleuren dezelfde volgorde hebben (ik zie zo snel 2 schuine kolommen met dezelfde kleurvolgorde) kan je ook eerst lange strips snijden en die in de juiste volgorde aan elkaar naaien. Dan kan je daarna de strips in stukken snijden en heb je in een keer meerdere sets met vierkantjes al aan elkaar in de juiste volgorde.

    • Kathleen

      Aaah! Verdorie! Ik herinner me dat ik dit ooit heb gedaan voor een quilt die ik maakte, maar ik heb er nu niet aan gedacht. Eéntje om mee te nemen bij een volgende project. Ik merk dat quilten echt wel keihard gaat voor “slimmer werken, niet harder werken” 😅

    Pin It on Pinterest