Gelezen

The Very Secret Society of Irregular Witches

Ik dacht dat ik The Very Secret Society of Irregular Witches van Sangu Mandanna had gezien tussen de Goodreads Choice Awards van 2023, maar blijkbaar was het een jaar eerder. Oeps. Daarna bleef ik het tegenkomen: de ene keer in een lijstje van must reads, in een video van een booktuber die ik volg,… Het bleef me achtervolgen. De hoogste tijd dus om mijn tanden er in te zetten.

Mika Moon is één van de weinige heksen in het Verenigd Koninkrijk. Om de zoveel tijd komen de heksen uit de buurt wel eens samen, maar ze mogen nooit veel tijd doorbrengen anders kan het zijn dat de hoeveelheid magie die ze aantrekken dan te veel aandacht gaat opeisen. En dat is vooral niet wat heksen mogen doen: de aandacht op zichzelf vestigen. Ze moeten geheim blijven. Toch is er een iemand die opmerkt dat Mika misschien wel écht een heks zou kunnen zijn. Hij nodigt haar uit om drie jonge heksen op te leiden. Daarvoor verhuist ze naar Nowhere House en wordt ze opgenomen in de kleine familie die daar woont: drie meisje, de tuinman, een huishoudhulp, een norse bibliothecaris en een oude acteur.

Dit was exact het boek dat ik nodig had. Het las ontzettend vlot en ik kon het niet opzij leggen. Ik heb misschien wat slaap voor gelaten om verder te kunnen lezen. Sja. Maar het boek was helemaal op mijn lijf geschreven: een beetje magie, een hoop kleurrijke personages, een sprankeltje romantiek, een thuis vinden,… Het is natuurlijk niet allemaal peis en vree. Uiteraard niet. De personages hebben allemaal hun achtergrond en rugzakje, wat hen bijzonder menselijk maakt.

Het was geweldig. Zo geweldig zelfs dat ik het vijf sterren gaf en dat doe ik niet vaak. Boeken krijgen alleen maar vijf sterren als ik van plan ben het ooit nog eens te lezen en ik weet dat dit zo’n boek is. Het is zo’n boek dat voelt als een warm dekentje, zo ééntje waarbij je even alles kan vergeten en heerlijk kan wegdromen. Dus ja, dit boek stond terecht tussen de Goodreads Choice Awards van 2022.

Blijkbaar verschijnt er later dit jaar een tweede boek in deze reeks “A Witch’s Guide to Magical Innkeeping” en zijt maar zeker dat dat heel hoog op mijn te lezen lijst staat. Dat boek zou een andere heks en andere personages volgen, maar ik ga er vanuit dat Sangu Mandanna er ook een pareltje van gaat maken. Het zou pas gepubliceerd worden in september, maar de pre-order is al geplaatst.

You Might Also Like

  • josie

    Lijkt leuk, ik zet ’em op mijn lijstje!

  • Pin It on Pinterest