Gemaakt

Spelen met Firefly

Katten met zonnebrillen

Het is nogal moeilijk om naast AI te kijken tegenwoordig. Het is constant in het nieuws en als grafisch vormgeefster is het natuurlijk ook de vraag hoe ik artificiële intelligentie binnen mijn werk kan gebruiken. Dat wil dus zeggen dat er af en toe geprutst moet worden.

Adobe heeft een generatieve AI waarmee je beelden kan genereren, Firefly voor de vrienden. Dus op een druilerige woensdagmiddag gingen zoonlief en ik samen aan de slag. Hij weet ondertussen wat ChatGPT is, want we vragen er regelmatig een keertje iets aan. Ik vind het belangrijk dat hij weet wat het is, wat het doet en hoe je het kan gebruiken. Hij gaat opgroeien met AI. Vandaar dat ik hem wilde betrekken bij het genereren van beelden.

Het is eigenlijk echt zot hoe je op een paar tellen een beeld hebt dat helemaal aansluit bij je omschrijving. In no time hadden we twee katten met een zonnebril die aan het ronddobberen waren in een zwembad. Of een schattige kitten die aan het spelen was met een bolletje wol. Of een groep ruimtekatten die rondliepen in een met neon verlichtte ruimte. Valt het op dat zoonlief gek is op katten?

En ja, dat is best wel eng. Een beeld zoals dat hierboven, daar zou je als illustrator uren en uren en uren aan bezig zijn. Al naar gelang de prompt en de stijl die we kozen, was het resultaat beter. Sommige van de geeuwende katten die we genereerden hadden bijvoorbeeld zes hoektanden bovenaan. Sja. Zulke details zullen ongetwijfeld de komende maanden en jaren wel verbeteren. De lat van zoonlief lag uiteraard niet al te hoog. Hij vond het vooral geweldig om al die ideeën in zijn hoofd tot leven te zien komen op het computerscherm voor zijn neus.

Plus dit is ‘maar’ Firefly, met Dall-e of Midjourney kan je precies nog veel zottere beelden genereren. Het is echt zot.

Terwijl we daar de ene na de andere kattengerelateerde prompt loslieten op Firefly (en die ene paashaasprompt), bedacht ik me dat dit wel héél interessant is voor deze blog. Het gebeurt regelmatig dat ik over iets wil schrijven en geen begeleidende afbeelding heb bij het artikel. Niet dat dat persé moet, maar het is iets wat ik wel fijn vind. Dus nu kan ik een afbeelding laten genereren als ik niet meteen een foto vind. Ideaal.

You Might Also Like

  • Kris10

    Ja, zotjes wat je daar mee kan! Ik heb voor het werk al wat geëxperimenteerd en het wordt sowieso nog zotter.

  • Jeroen

    Hier ook al paar keer gebruik gemaakt van Firefly om afbeeldingen te genereren voor één van de blogs. Altijd handig als je niet direct iets kan vinden in de gratis databases of in je eigen collectie.

  • zwartraafje

    Oh, we delen dezelfde mening. Ik heb een tijd terug via Bing generator een aantal afbeeldingen gemaakt omdat ik benieuwd was naar tot wat AI nu juist in staat is. Het was de bedoeling om er later een blogpost rond uit te werken maar dat is er nog steeds niet van gekomen. Maar ik kan dus al wel meegeven dat ik het zowel indrukwekkend als lichtjes beangstigend vond. Plus heel goed snap dat illustratoren hier niet blij mee zijn. Zo gek dat copyright wetten hier plots niet langer mee van toepassing lijken te zijn.

  • Pin It on Pinterest