Gebeurd Gedacht

Eén maand zonder social media

Magnolia

Maart werd mijn maand van rust en creativiteit en die maand heeft ontzettend veel deugd gedaan. Eén van de zaken die ongetwijfeld heeft geholpen om ten volle van die maand te genieten, was om social media van mijn telefoon te verwijderen. Net als heel wat andere mensen verdoe ik bijzonder veel tijd aan doelloos scrollen.

Het is te zeggen: Instagram kon ik verwijderen van mijn telefoon, maar de app van Facebook weigerde verwijderd te worden. Dat alleen al is een mega red flag als je het mij vraagt. YouTube liet ik er op staan omdat ik niet helemaal zeker wist of dat dat telt als social media of niet en TikTok heb ik gelukkig nooit geïnstalleerd.

De grootste boosdoener bij mij is zonder twijfel Instagram. Eens ik die app open, ben ik verloren en verdwijn ik binnen de kortste keren in een eindeloze loop van feed checken, stories checken, reels checken, feed checken, stories checken, reels checken,… Het is ongelofelijk hoeveel tijd je verspilt op die manier.

Het is niet omdat ik Instagram van mijn telefoon verwijderde dat ik het nooit een keertje checkte. Zo stuurde ik een aantal dm’s naar Heidi om af te spreken in Oostende omdat ik haar telefoonnummer niet had, maar dat deed ik via de website. En blijkbaar raak ik via de website niet verstrikt in mijn eindeloze loop. Dat is ook goed om te weten.

En op zich blijf ik social media leuk vinden. Ik vind het fijn om foto’s van maaksels of illustraties te delen met de wereld. Het is tof om te zien waar anderen mee bezig zijn en om berichtjes te kunnen sturen naar mensen die waarvan je het telefoonnummer niet hebt. Dus ik wil er content blijven delen, maar dan zonder in de app te moeten gaan. En dat is perfect mogelijk, zo blijkt. Je kan content uploaden via de website of via externe diensten.

Dat wil ik de komende tijd proberen. Ik wil het gaan zien als een soort van mini-blog. Hier, op deze blog, moet ik inloggen om een bericht te publiceren, waarom kan ik Instagram dan ook niet zo aanpakken? Voorlopig zijn er dus geen ambities om de app opnieuw te installeren. En Facebook? Dat is een hot mess geworden. Je krijgt meer reclame en rare click bait te zien dan iets anders tegenwoordig, dus dat interesseert me sowieso weinig.

Wat heb ik dan gedaan zo tijdens de momenten dat ik anders doelloos scrollde?

Uiteraard vond ik een paar andere zaken om mij mee af te leiden, want soms kan doelloos scrollen gewoon fijn en ontspannend zijn. Zo werd Pinterest mijn go to voor doelloos scrollen. Jawel. Maar dat ben ik veel sneller beu dan Instagram, dus neem dat ik het de eerste week even nodig had om af te kicken en nu af en toe nog eens open. Hetzelfde met Reddit.

Sinds een paar weken ga ik naar de kiné voor pijn in mijn enkel/knie wat uiteindelijk heupinstabiliteit bleek te zijn. Soit. Long story short: in plaats van ‘s avonds in de zetel te ploffen nadat zoonlief in bed ligt en eindeloos te beginnen scrollen, doe ik dan mijn kiné oefeningen. Yup. Dat blijkt de ideale moment te zijn om nog even het lichaam te stretchen en wat spieren te voelen werken waarvan ik het bestaan niet wist (hallo, bilspieren!).

Daarnaast zijn er een aantal games op mijn Switch die ik kan spelen als ik even wat afleiding zoek. Zo kocht ik onlangs Dorfromantik en boy oh boy. Ideaal om even je gedachten te laten dwalen. Eén rondje duurt bij mij meestal iets van een half uur en dan kies ik liever daarvoor dan een half uur doelloos scrollen.

Soit. Het is intussen zelfs zo ver gekomen dat ik de helft van de tijd vergeet waar ik mijn telefoon heb laten liggen, omdat ik er niet heel de tijd naar aan het staren ben. Ha!

De rust en vrijheid die ik ervaar zo zonder social media en dan vooral zonder Instagram in mijn geval, dat is ongelofelijk. Het zorgt ervoor dat ik niet het gevoel heb dat ik iets mis en dat ik die app terug moet installeren. Vandaar dat ik niet meteen sta te springen om Instagram terug te installeren, maar ik wil het wel bewuster gebruiken door bv. de website te gebruiken en niet de app.

To be continued dus.

You Might Also Like

Geen reacties

Laat een reactie achter

Pin It on Pinterest