Gelezen

Miss Benson’s Beetle

Miss Benson's Beetle - Rachel JoyceJaren geleden las ik De Onwaarschijnlijke Reis van Harold Fry en later ook het vervolg op dat boek The Love Song of Miss Queenie Hennessy. Dat ik een boon had voor het werk van Rachel Joyce, dat was duidelijk. Of misschien was het enkel voor Harold Fry, want ik probeerde ook The Music Shop en dat boek legde ik uiteindelijk opzij. Maar toen ik Miss Benson’s Beetle zag passeren in de online bibliotheek, besloot ik het boek toch een kans te geven.

In 1950 besluit Miss Benson dat ze het heft in eigen handen gaat nemen. Ze loopt letterlijk weg op haar werk en begint een reis te plannen waar ze al haar hele leven van droomt. Maar voor ze kan beginnen aan haar reis naar de andere kant van de wereld om daar op zoek te gaan naar een zeldzame kever waar haar vader steeds over vertelde, moet ze eerst nog een assistent weten te vinden. Eéntje die haar kan bijstaan tijdens haar zoektocht. Wanneer de vrouw die ze selecteerde als assistent last minute haar plannen afzegt, besluit ze de hulp in te schakelen van een andere dame die ze eerder niet selecteerde: Enid Pretty. De twee zijn complete uitersten, maar ze lijken elkaar perfect aan te vullen.

Dit boek had een gelijkaardige stemming als Harold Fry: er is een lange reis, er zijn veel kleurrijke personages,… In dit boek staat de vriendschap tussen de twee dames centraal. Je ziet hen naar elkaar toegroeien doordat ze de ene na de andere moeilijke situatie samen doorspartelen, maar ook doordat ze elkaar steeds beter leren kennen. Ze delen hun duistere geheimen uit hun verleden en dat schept een sterke band. En het is mooi om die vriendschap traag maar gestaag te zien groeien.

Wat dit boek wel had, dat ik me niet herinner aan Harold Fry is de onderliggende spanning. Doorheen het boek zijn er korte hoofdstukken die vertelt worden vanuit het perspectief van een bepaald personage dat de twee dames in het oog houdt. Je wordt daardoor als lezer even uit het verhaal gerukt waardoor je even een ongemakkelijk gevoel ervaart. Net dat gevoel zorgt ervoor dat de spanning opbouwt en dat je op het puntje van je stoel zit. Er wordt echt naar een stevige climax gewerkt en ik was eigenlijk heel blij met hoe Rachel Joyce heel dit verhaal afwerkt.

Doorgaans ben ik nogal fan van verhalen die goed vooruit gaan. Dit was een eerder traag boek, het kabbelt traag verder, maar ik heb er ontzettend van genoten. Rachel Joyce kan personages als geen ander tot leven brengen. Het lijkt alsof het echte mensen zijn en dat zorgde ervoor dat ik steeds opnieuw wilde verder lezen, want ik wilde weten hoe het ging met Miss Benson en Enid Pretty daar op dat eiland ergens aan de andere kant van de wereld.

Misschien moet ik de andere boeken van Rachel Joyce toch nog eens een kans geven. Wie weet zijn dat toch ook pareltjes.

Miss Benson’s Beetle verscheen bij mijn weten enkel in het Engels. Je kan het vinden in de digitale bibliotheek, de betere boekhandel of online bij Bol. Daar betaal je voor de papieren versie €9,90 en voor de digitale versie €6,99.

You Might Also Like

Geen reacties

Laat een reactie achter

Pin It on Pinterest