Gebeurd

Hoe kom je er op? Het bloginspiratie stokje

Ik kwam onlangs toevallig het Bloginspiratie stokje tegen op mijn eigen blog. Blijkbaar beantwoordde ik de vragen in het jaar onzes Heeren 2015 en natuurlijk is er heel wat veranderd de afgelopen negen jaren. Maar nu ik het bloggen terug aan het oppikken ben, leek het me leuk om deze vragen opnieuw te beantwoorden.

 • Waar haal je de tijd vandaan?
  Eerlijk is eerlijk: het is soms zoeken achter tijd om hier te bloggen. Er zijn maar zoveel uren in een dag en er moet sowieso al veel gedaan worden. Daarnaast heb ik nog steeds veel hobby’s en interesses en tijd maken voor al die verschillende interesses, is niet altijd even evident. Ik ben dus nu aan het experimenteren met één keer om de twee weken een paar uur in de plaatselijke bibliotheek te gaan zitten en dan te schrijven alsof mijn leven er van af hangt. Ik doe dan gewoon een bestand in een tekstverwerker open en dan is het gaan. Op een uur krijg ik meestal twee à drie blogberichten geschreven.
 • Waar haal je de inspiratie vandaan?
  Als ik kijk naar wat ik hier de afgelopen maanden heb gepubliceerd, dan zijn dat voornamelijk slice of life artikels. Het zijn momentopnames uit het dagdagelijkse leven, zaken waar ik mee bezig ben en die me interesseren. En het leven, da’s toch gewoon de grootste inspiratiebron, niet?
 • Volop inspiratie of loop je vaak tegen het zogenoemde schrijvers-bloggers block aan?
  Mijn hoofd stroomt nog altijd over van de ideeën en de verhalen die ik hier wil tegen. Ik loop tegenwoordig vooral tegen het tekort aan tijd aan.
 • Als de woorden even niet uit je vingers komen, hoe voel jij je dan?
  Blijkbaar vond ik deze vraag negen jaar geleden een “gekke vraag” en dat is niet veranderd. Als het niet lukt om te schrijven net op de moment dat je tijd hebt om de schrijven, dan is dat kut met peren. Dat weet iedereen, lijkt me. En, net als negen jaar geleden, besef ik dat het dan tijd is om even iets anders te gaan doen: even gaan wandelen, een kwartiertje gamen, een boek lezen,… Als het dan nog niet lukt, sja… Dan is het zo.
 • Hoe blijf je gefocust tijdens het uitwerken van een bericht?
  Ik schrijf mijn berichten eerst in Notion of tegenwoordig ook regelmatig in een tekstverwerker zoals een Google Doc of Pages. Daardoor raak ik niet afgeleid door WordPress zelf, wat al veel is. Als ik in de bibliotheek schrijf, staat het internet op mijn laptop uit en dat is zeer bewust gedaan om niet afgeleid te raken. De gsm leg ik ook aan de kant, want schrijftijd is schrijftijd.
 • Welke brainstormtechniek zorgt gegarandeerd voor bloginspiratie?
  Haha! Negen jaar later en ik gebruik nog steeds geen brainstormtechnieken voor deze blog. Ik denk dat dat ook minder relevant is voor een persoonlijke blog, want je kan makkelijker inspiratie halen uit het dagdagelijkse leven. En als je even een langere pauze moet inlassen omdat de inspiratie niet komt, sja… Daar gaat niemand wakker van liggen, vermoed ik.
 • Helpt muziek je ook als je bloginspiratie zoekt?
  Misschien niet zozeer om inspiratie te zoeken, maar wel om te schrijven. Ik merk dat ik veel meer dan vroeger muziek opzet tijdens het schrijven. Soundtracks doen het nog altijd zeer goed (Meneer Zimmer is persoonlijk verantwoordelijk voor heel wat uren achtergrondmuziek), maar er zijn ook een aantal schrijf-playlists op Spotify die ik regelmatig opzet.
 • Waar ontstaan de beste ideeën?
  Ik wandel tegenwoordig best veel en ik merk dat ik dan mijn gedachten alle kanten kan laten uitgaan. Vaak komen daar dan interessante ideeën uit voort. Soms zijn dat ideeën voor fictie, soms zijn dat ideeën voor werkgerelateerde projecten en soms zijn dat ideeën voor blogberichten.
  De fitness blijkt ook een geweldige plek om ideeën op te doen. Ik luister tijdens sleuren en trekken aan kabels en gewichten naar podcasts en doordat ik andere mensen over allerhande onderwerpen hoor praten, krijg ik ook de nodige inspiratie. De ideeën die ik in de fitness of onderweg krijg, noteer ik een lijstje in Notion.
 • In welke inspirerende omgeving werk je graag?
  Mijn ideale schrijfplek is mijn gele stoel, een Strandmon oorfauteuil van Ikea, in mijn bureau. Er zijn al ettelijke honderdduizenden woorden geschreven in die stoel. Dus zodra ik daar in ga zitten met mijn laptop voor mijn neus, heeft dat een soort van Pavlov reactie en begin ik te schrijven.
  Daarnaast ben ik dus aan het experimenteren met schrijven in de bibliotheek. Ik herinner mij dat ik dat toen ik intensief bezig was met Tuttefrut dat ook regelmatig deed. Dat is ook een verbazend inspirerende en productieve plek, zo blijkt.
 • Heb jij ook een ware “blogbijbel” op je bureau liggen voor als je het even niet weet?

  Nope. Ik denk dat blogbijbels en boeken over bloggen in het algemeen een beetje passé zijn.
 • Welke bloggers inspireren jou?
  Ik volg eigenlijk best nog wat bloggers en er zijn twee groepen die me duidelijk inspireren. Langs de ene kant heb je wat ik zelf eerder microbloggers zou noemen. Dit zijn de bloggers die redelijk korte posts schrijven, maar die ook regelmatig posten. Ik denk hierbij aan Koen en Michel. Het voelt een beetje aan als social media zonder dat het social media is en I’m here for it.

  Stiekem zou ik het microblogaspect wat meer willen toepassen op deze blog, maar tegelijk zou ik ook meer thematische, magazinestijl artikels willen posten. Dat is namelijk de tweede groep blogs die me inspireren. De grote blogs zoals A Beautiful Mess, Cup of Jo,… Ik merk dat mijn innerlijke journalist soms graag eens meerdere artikels rond een bepaald onderwerp zou willen schrijven en die dan zou willen bundelen in een dossier. Voor zij die het niet weten: hallo, ik ben Kathleen. Ik heb ergens een diploma journalistiek rondslingeren en dat laat me blijkbaar toch niet los.

  Heb ik achter de schermen al eens geprutst aan een nieuw design voor Verbeelding waarin die twee elementen worden gecombineerd? Misschien.

 • Hoe zit het met andere bijzondere inspiratiebronnen?
  Ik blijf erbij dat het leven zoals het is de grootste inspiratiebron is. Je weet wel, de dagdagelijkse belevenissen en de zaken waar je zelf interesse in hebt, daar wil je toch het liefst over vertellen, niet? Waar het hart van vol is en al? Bij mij is dat in ieder geval altijd zo geweest. Zo zit ik nu bijvoorbeeld in mijn cozy game era en kijk, dan zal ik daar ook over schrijven hier.
 • Ik geef het stokje door aan?
  Iedereen die het wil overnemen! Ha!

Foto An Epic View

You Might Also Like

1 Reactie

 • Reply Mirthe

  Hehe, leuk om te lezen dat er nog mensen zijn bij wie Hans Zimmer helpt om te focussen. 😁

 • Laat een reactie achter

  Pin It on Pinterest