Lord of the Flies

Lord of the FliesErgens in het middelbaar moest ik Lord of the Flies lezen voor Engels. Ik herinner me hoe beklijvend ik het vond en hoe ik me afvroeg hoe ikzelf zou reageren in zo’n situatie. Het was fascinerend om te lezen hoe snel regels opzij werden geschoven en plaats maakten voor chaos. Uiteraard is het fictie, dus de vraag is hoe het in werkelijkheid zou gaan natuurlijk.

Dus toen ik zag dat Aimée de Jongh een graphic novel had gemaakt van het boek kwam dat meteen bijzonder hoog op mijn te-lezen-lijstje te staan. Aimée de Jongh is zo goed in het maken van graphic novels. Ze weet het perfecte evenwicht te vinden tussen prachtige illustraties die je weten te raken en een vlotte vertelstijl zonder daarbij té snel te gaan waardoor er details verloren gaan of té traag te gaan waardoor het te saai wordt. Dat is een heel fragiel evenwicht, ééntje dat een graphic novel kan maken of kraken.

Ik stond net op het punt om de graphic novel te kopen toen ik het samen met nog wat interessante graphic novels in de plaatselijke bib vond. En het stelde absoluut niet teleur. Alles behalve. Er wordt vaak nog neergekeken op het medium “strip”, maar dit is zoveel meer dan gewoon een “strip”. Dit is geen Jommeke of Suske en Wiske (waar ook absoluut niets mis mee is, don’t get me wrong). Dit is zoveel meer. Dit is visueel prachtig gebracht, maar de Jongh is er ook in geslaagd om de essentie van Lord of the Flies samen te vatten in die tekeningen en dialogen.

Het is een pareltje. Zo één van die graphic novels waarvan ik weet dat ik het ga aanraden wanneer mensen me vragen om tips, want het past helemaal in het rijtje van een Habibi, Maus of Burn-out Dagboek. Dikke aanrader dus!

Lord of the Flies is verkrijgbaar in de betere stripwinkel zoals de StripkeverGobelijn of Het Besloten Land of misschien zelfs in je plaatselijke bibliotheek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *